10 Redenen waarom bitcoin en goud niet te vergelijken zijn

Het nieuwe goud, zo wordt de digitale munt of cryptomunt “bitcoin” ook wel eens genoemd. De cryptomunt wordt door beleggers vaak vergeleken met goud maar waarom? De reden dat deze vergelijking vaak wordt gemaakt is, omdat de bitcoin enkele karaktereigenschappen van goud heeft. Zo zijn beide betaalmiddelen buiten het beheer van de centrale banken en het monetaire betalingsstelsel.

Sinds het bestaan van de eerste cryptomunt de bitcoin, is deze digitale munt voor beleggers een alternatief naast goud. Het is dan ook de grootste decentrale experimentele valuta munt die de mensheid tot nu kent. Toch zijn er nog genoeg redenen te bedenken waarom de bitcoin niet te vergelijken is met goud.

1.     Historie en erkenning

Goud bestaat al zolang de menselijke beschaving bekend is terwijl de software van bitcoin pas voor het eerst in 2009 beschikbaar werd gesteld onder de pseudoniem Satoshi Nakamoto. Goud heeft met zijn lange geschiedenis zijn waarde bewezen. Zelfs wanneer overheden goud probeerden te verbieden zoals destijds in 1933 met het bevel van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Dit bevel, bekent als de Executive Order 6102, verbood het bezit van goud binnen de Verenigde Staten. Inmiddels zijn we 84 jaar verder sinds het bevel en burgers houden nog steeds fysiek goud aan in verschillende vormen.

Maar wat is een bitcoin precies? De bitcoin is in principe een unieke reeks cijfers en letters waarvan zijn waarde te delen is tot acht cijfers achter de komma. Het algoritme achter de bitcoin, de blockchain-technologie zorgt ervoor dat elke bitcoin onveranderlijk is en veilig is opgeborgen in het netwerk. Doordat er anonieme betalingen kunnen plaatsvinden over het bitcoin netwerk zijn overheden afhoudend tegenover de digitale munt doordat geld witwasserij en ontduiking van belasting hierdoor makkelijker is. Hierdoor kent bitcoin nog een lange weg naar erkenning. Zo hebben landen als Duitsland, Noorwegen, Thailand, Rusland en Korea de Bitcoin als vreemde valuta al afgewezen.

Tip: binnen Nederland dient u uw bezit in bitcoin aan te geven, ditzelfde geldt ook voor uw belegging in goud. Beide betaalmiddelen behoren tot box 3: sparen en beleggen.

2.     Intrinsieke waarde

Inmiddels heeft bitcoin de prijs van goud per troy ounce (in dollars) overtreft. Kan er worden gezegd dat bitcoin meer waard is dan goud? Nee, deze bewering kan niet zomaar gemaakt worden doordat de eenheden niet met elkaar te vergelijken zijn. Goud is fysiek en heeft een intrinsieke waarde terwijl Bitcoin digitaal geld is zonder intrinsieke waarde. De waarde krijgt de bitcoin door de participatie van mensen in het bitcoin netwerk. De bitcoin wordt geheel in zijn eigen eenheid gemeten terwijl goud in gewicht wordt gemeten. Het voordeel van de bitcoin is dat de opdeelbaarheid hoger is dan dat van goud. Een bitcoin kan tot acht cijfers achter de komma worden gedeeld, genaamd een Satoshi. Bij goud wordt de bruto gewicht tot drie cijfers achter de komma meegenomen. Wanneer een eenheid van goud met dat van bitcoin vergeleken wordt, moet eerst worden bepaald welke vergelijking men wilt maken en welke eenheden tegenover elkaar gezet dienen te worden. Hierdoor is een directe vergelijking van 1 troy ounce goud tegenover 1 bitcoin niet juist. Men zal eerst moeten kijken naar de totale marktkapitalisatie. De markt van goud boven de grond vergeleken met de markt van de bitcoin is nog steeds 333 keer groter ($7 biljoen gedeeld door $21 miljard). Zo heeft de website blocklink.info een lijst samengesteld van de globale geldvoorraad in lokale valuta en dit uitgedrukt in Amerikaanse Dollars. De globale geldvoorraad is de maatschappelijke geldhoeveelheid in chartaal en giraal geld (M1), dus bankbiljetten, munten en betaalrekeningen. Vergeleken met alle grote bedrijven en activa, staat goud op plek zeven en bitcoin op plek 46 van de 70 overwogen bedrijven en activa. Opvallend is dat de Bitcoin de marktkapitalisatie van zilver heeft ingehaald maar nog verre van de goudmarkt is. Voordat de marktkapitalisatie van bitcoin gelijk is aan dat van goud, moet bitcoin bijna een half miljoen Amerikaanse dollar in waarde zijn (bron: blockinfo).

3.     Gebruik

Goud wordt voornamelijk gezien als veilige haven voor het behoud van de koopkracht. Daarnaast kan goud ook gebruikt worden bij de productie van sieraden en andere industriële goederen, dit is bij bitcoin niet het geval. De bitcoin wordt gezien als betaalmiddel met een betalingsnetwerk waarvan transacties wereldwijd real-time uitgevoerd kunnen worden. Bitcoin is niet bedoelt als belegging zoals goud, het is slechts een experimentele valuta waarvan men niet meer zou moeten kopen dan men kan verliezen. Dit gezegd te hebben kan bitcoin een goed alternatief zijn voor mensen die wonen in derdewereldlanden waar de economie geen sterke munt kent, geen sterke centrale bank heeft en waar de stabiele wisselkoersen ontbreken. Denkt u maar eens aan een land zoals Venezuela,dat ging van inflatie naar hyperinflatie.  

Alhoewel het achterliggend doel van de bitcoin en goud verschilt, kan de bitcoin in de beschreven situatie van Venezuela het karakter van waarde opslag overnemen zoals dit bedoelt is bij goud.

4.     Acceptatie

Het verschil in acceptatie is dat met bitcoins online goederen gekocht kunnen worden terwijl dit bij goud niet kan. Een webshop is eerder geneigd een bitcoin te accepteren dan een klomp goud. Desalniettemin komt u met een klomp goud vast een stuk verder doordat dit wereldwijd geaccepteerd wordt als vreemde valuta. Vergeet niet eerst even uw goud om te zetten in de lokale valuta.

5.     Bewaring

Nadat er fysiek goud of een bitcoin aangekocht is, moet dit bewaard worden. De keuze is simpel: opslag bij een externe partij of opslag in eigen beheer.  Indien er wordt gekozen voor opslag door een externe partij kunt u fysiek goud laten opslaan door een onafhankelijke kluisbeheerder. Bij bitcoin kan men kiezen voor opslag in een wallet bij een externe partij – dit is vergelijkbaar met een digitale portemonnee om uw digitale munten in te bewaren. Deze wallets zijn versleuteld. Deze zogenaamde ‘’private keys’’ geven u toegang tot uw bitcoins, zonder dit kunt u nergens bij. Het nadeel van online opslag van een bitcoin, is dat dit gehackt of gestolen kan worden of ergers, de partij waar u uw bitcoins bij bewaart kan ermee van de haal gaan. Bij fysiek goud is dit scenario een stuk lastiger, men moet werkelijk fysiek in de kluis komen. Daarnaast bent u bij de meeste goud aanbieders verzekerd bij goud opslag. Het is dus voor beide producten van belang dat u goed onderzoek doet naar een betrouwbare partij waarbij u uw vermogen (tijdelijk) parkeert. Wat beide producten gemeen hebben is dat opslag in eigen beheer mogelijk is. Goud kunt u natuurlijk opslaan in een privé kluis maar uw bitcoin kunt u ook op een usb stick bewaren.  

6.     Anonimiteit

Wat betreft het houden van een bitcoin en het overmaken hiervan gebeurt dit volledig anoniem. Hierdoor is de digitale munt zo populair doordat het ontwikkeld was om buiten het beheer van overheden te houden. Hierdoor is de bitcoin op de zwarte markt en binnen het criminele circuit erg populair en minder populair bij overheden. Zo was de website The Silk Road – een online marktplaats gebaseerd op bitcoin waar drugs en goederen illegaal verhandeld kon worden – door de FBI in 2013 stopgezet. Een bitcoin is niet te traceren en daarnaast is het versleuteld. Goud kent een globale tracking systeem zodat het lastiger is om goud te stelen, namaken of verkeerd toe te wijzen. Een bitcoin onthoudt geen persoonlijke gegevens zoals naam of een fysieke adres.

7.     Transactie

Alhoewel goud een fysiek product is kan de  transactie online of in een winkel afgehandeld worden. Bitcoin kan alleen digitaal verkregen worden wanneer men toegang heeft tot het internet.

Nadat u een order geplaats heeft om goud te kopen wordt deze order meteen verwerkt door de verkopende partij. Door de toename van de prijs is de vraag naar bitcoin toegenomen, wat geresulteerd heeft dat de verwerking langer duurt.  Het kan dus even duren voordat u online een bitcoin gekocht heeft. Bij het kopen van fysiek goud online is het afhankelijk van hoe u dit aankoopt, koopt u met opslag of kiest u voor bezorging. Wanneer u goud koopt met opslag wordt dit meestal door de verkopende partij meteen verwerkt. Tenzij u het goud thuis laat bezorgen, dan kan het enkele dagen duren voordat dit in uw bezit is. Daarnaast kan bij het kopen van goud niet veel misgaan dan dat u het verkeerde adres invoert.  U bent immers de persoon die de bestelling plaats. Bij bitcoin is er de mogelijkheid dat de transactie mis kan gaan doordat een verkeerd ontvangst adres is opgegeven.

8.     Exclusiviteit

Zowel goud als bitcoin kennen schaarste. Er kan maximaal 21 miljoen bitcoins gemined worden terwijl bij goud de vraag is hoeveel men kan vinden. Wat beide beleggingen met elkaar gemeen hebben is dat het tijd kost voordat één van de twee beleggingen kunnen bestaan. Alle bitcoins bij elkaar opgeteld telt 16,4 miljoen bitcoins (26-06-2017), dat betekent dat er nog 28% over is om te minen. Al het goud in de wereld bij elkaar opgeteld staat gelijk aan 3,4 olympisch zwembaden (ongeveer 187.000 kg ton). Bij Bitcoin is de productie schema transparant en vast wat de angst wegneemt van inflatie druk. Bij goud is dit verhaal anders, goud kan in principe iedere jaar in productie toenemen- afhankelijk van de goudproducent. Deze worden pas aangemoedigd meer te produceren wanneer de goudprijs stijgt.

9.     Concurrentie

Wanneer we kijken naar de markt van cryptomunten zijn er tal van digitale munten die men online kan kopen. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Ethereum, Ethereum Classic, Ripple, Litecoin, of Monero. Dit allemaal kan met bitcoins gekocht worden. Zo kent bitcoin binnen zijn eigen markt genoeg concurrenten. Wat betreft de edelmetaalmarkt kent goud enkele andere edelmetalen waarin men kan beleggen. Zilver, platina en palladium behoren tot deze groep edelmetalen waarin men kan beleggen en wat ook schaars en lastig te produceren is. Alleen goud en zilver zijn door de vrije markt gekozen om als betaalmiddel te dienen voor de handel.

10.Volatiliteit

Het grote verschil tussen de prijsontwikkeling van de goudprijs en bitcoinprijs is de volatiliteit. De prijsontwikkeling van de bitcoin en elke andere cryptomunt is een stuk volatieler dan dat van goud, zie grafiek hieronder waarin de volatiliteit van de bitcoin in het rood goed te zien is.

bitcoin vs goud

Bron: Coindesk BPI

Goud is minder volatiel en is te vergelijken met de volatiliteit van fiduciair geld. Daarnaast heeft goud zich op de lange termijn bewezen dat het een goed oppotmiddel is, zelfs wanneer rente meegerekend wordt.  De bitcoin is erg volatiel, hier en daar kan de volatiliteit meevallen dat het zelfs tijdelijk overeen kan komen met de volatiliteit van goud of geld, maar de bitcoin prijsontwikkeling is toch erg geneigd in zijn oude patroon van volatiliteit te vallen.  De prijsontwikkeling van de bitcoin is zo onstabiel dat het nog een lange weg zal hebben voordat dit als een vreemde valuta erkent wordt.

Zoals u hierboven gelezen heeft kent goud en bitcoin overeenkomsten maar ook verschillen. Hoe dan ook ,het is als belegger geen slecht idee om het belegd vermogen gespreid te hebben. 

goudbaar en munten

OFF

Categories: Links

Digikring


augustus 2018
M D W D V Z Z
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031