2018 tips

Een vooruitblik op 2018

2017 was het jaar van de aandelenmarkten. Alle grote aandelenmarkten zijn tot grote hoogte gestegen en de vraag is wanneer dit feestje eindelijk ophoudt aangezien we al bijna 9 jaar in een Bullmarket zitten.

Mijn verwachting is dat de aandelenmarkten nog langzaam door zal stijgen, dit zal gepaard gaan met steeds heftigere bewegingen naar boven en naar beneden. Aangezien het risico van de markt steeds groter wordt, en ik betere mogelijkheden elders zie liggen, focus is mij op andere sectoren van de markt. 1 van die sectoren is b.v. grondstoffen. Tevens is het een betere strategie in het vinden van aandelen in de grote aandelenmarkten die het uiterst slecht zullen doen zodat men deze kan Shorten of men het risico kan indekken met putopties.

2018 zal het jaar worden waarin grondstoffen definitief uit hun Bearmarket komen en hun ingezette stijging zullen doorzetten. De eerste stijging is reeds ingezet en ik verwacht dat grondstoffen in een jarenlange Bullmarket komen.

Een andere sector die het goed gaat doen is Azië. Azië en vooral China is zijn economie aan het hervormen en is hier uiterst succesvol in, hierin liggen mooie kansen.

Samengevat zijn wat mij betreft de hoofdthema’s van 2018:

–       Koper

–       Goud en Zilver

–       Uranium

–       China (en Azië)

Natuurlijk zijn er zat andere sectoren te vinden die meer tot de verbeelding spreken zoals Crypto Currencies en Blockchain en Marihuana aandelen. Ongetwijfeld zal ik sommige aandelen aanbevelen als we verder in 2018 komen maar dit zullen zuiver speculaties zijn en geen investeringen. Voor investeringen is de tijd nog niet rijp in deze sectoren en het is beter om deze aandelen nog als zeer speculatief te behandelen met een zeer hoog risico profiel. Meer hierover is latere nieuwsbrieven.

Aangezien dit de eerste nieuwsbrief is die ik maak maar wel eerdere aanbevelingen op Twitter gedeeld heb zal ik voor iedere lezer het gehele portfolio met alle koop aanbevelingen eenmalig in de nieuwsbrief verwerken. De volgende portfolio updates en aanbevelingen zijn alleen voor betalende klanten zichtbaar en maar beperkt voor niet betalende leden.

Bevalt u onze research dan kunt u een kijkje nemen op onze website https://beleggershulp.nl  . Schrijft u zich in op onze nieuwsbrief om optimaal te kunnen profiteren van onze nieuwsbrief en uw financiele toekomst. 

 

Ik wens u veel leesplezier,

                    met vriendelijke groeten

                                             Martin Belder                                                               02-01-2018

 

Koper, het metaal wat in 2018 tot nieuwe hoogten stijgt!

Op dit metaal ben ik de laatste 3 maanden zeer Bullisch geraakt. Ik niet alleen maar ook Marin Katusa (gerenommeerde nieuwsbriefschrijver) en Robert Friedland (gerenommeerde mijnbouw ondernemer), zijn zeer lovend over dit metaal. Voor de genoemde mannen is het uiteraard wel preken voor eigen parochie, maar je kan het ook zo zien dat ze het niet alleen bij loze praatjes houden.

Waarom Bullisch?:

–        Sinds januari 2016 is koper in een uptrend deze lijkt zich nu onverminderd door te zetten (zie afbeelding 1).

–        Opgeslagen koper boven de grond schommelt op een laag niveau en komt niet in een uptrend (zie afbeelding 1).

–        Middenklasse China en rest van Azie groeit zeer snel de komende jaren waardoor meer elektrische apparatuur geconsumeerd gaat worden waarin koper verwerkt wordt (zie afbeelding 2).

–        Veel regeringen rondom de wereld stimuleren het gebruik van elektrische voertuigen (EV). In een EV zit veel meer koper dan een met brandstof aangedreven auto, bovendien zal het aandeel EV’s tov met brandstof aangedreven auto’s zeer snel stijgen vanwege de stimulerende maatregelen (zie afbeelding 2).

–        Het koper-erst gehalte van de gemiddelde mijn daalt al jaren, hierdoor wordt het duurder om te produceren. (zie afbeelding 3)

–        Grote nieuwe ontdekkingen zijn de laatste jaren uitgebleven door verminderde uitgaven aan projecten (CAPEX) waardoor het aanbod van koper de komende jaren niet hard zal stijgen. Het duurt nl jaren eer een mijn operationeel is. (zie afbeelding 4)

 

Aangezien we al redelijk wat koper aandelen in ons portfolio hebben volgt er nu geen nieuwe aanbeveling. Wel is het aan te raden om op dips de huidige posities in BBL/RIO/NSU en IVN uit te breiden. Alhoewel BBL en RIO geen zuivere koper aandelen zijn, zijn het goede diversificaties t.o.v. andere metalen en energie aandelen. In de komende maanden gaan we kijken of we naar een aandeel met een hoger aandeel aan koperproductie.

Houd voorlopig de huidige posities aan en laat ze de rit omhoog maken voor zeker de komende 5 jaar en misschien nog wel langer. Ik verwacht een zeer langdurige Bullmarket voor koper.

Goud en Zilver, gaan deze metalen knallen in 2018?

Als we naar de lange termijn trend kijken van goud en zilver over de afgelopen 27 jaar (zie afbeelding 5) is het duidelijk dat goud en zilver in een uptrend zitten. De daling die sinds 2011 inzette is sinds begin 2016 definitief gebroken en heeft zich in een stijging omgezet.

Ik verwacht dat de huidige uptrend sinds januari zich doorzet en dat goud en zilver naar nieuwe hoogten stijgen. Ik verwacht echter geen rechte weg omhoog en de beide metalen zullen bijna zeker later in het jaar weer opnieuw een hogere bodem opzoeken. Een sterk teken zou zijn als de bodem boven de 1300 zou blijven. Dus nee, ik denk niet dat deze metalen zullen knallen. We hebben echter een aantal royalty aandelen (FNV, WPM en SAND) die een flinke hefboom werking hebben op de prijs van de beide metalen. Verder hebben we in ons portfolio GGN dat naast een hefboomwerking ook een fantastisch dividend uitkeert. 

Met GGN staan we nog wel in de min, het dividend houd ons nog enigszins aan de veilige kant, ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar in de plus komen en hier ook blijven.

Samengevat kunnen we zeggen dat we koers houden en onze posities in goud en zilver voorlopig de eerste paar maanden niet uitbreiden maar nu de rit omhoog afwachten. We gaan een keer knallen maar ik verwacht nog niet in 2018.

China, blijft het land een economische motor?

China heeft de weg ingezet om zijn economie te hervormen van een industriële grootmacht naar een binnenlandse consumptie economie. Bedrijven als Alibaba en Tencent zijn hier een voorbeeld van. Verder bouwt China verder aan zijn exportmogelijkheden in de vorm van de nieuwe zijderoute. China heeft nog grote problemen met de enorme schuldenberg die het land bezit maar ik denk dat China hiertegenover voldoende groeipotentie kan zetten, iets wat de USA b.v. niet meer heeft. De Chinese economie, hetzij wat trager, groeit nog steeds enorm. Ik denk dat deze blijft groeien.

Waarom? Omdat de middenklasse nog een enorm groeipotentiaal heeft, bij de USA en in Europa krimpt de middenklasse en de armen en rijken groep wordt hier groter. Het is juist de middenklasse die een consumeerde economie kan doen laten groeien, aangezien de middenklasse in Azië de komende decennia zal groeien, denk ik dat China (en andere Aziatische landen) zijn economie onbelemmerd kan laten groeien voor de komende 10 jaar.

Afbeelding 6 maakt het in een overzicht duidelijk voor mij, ongeveer 3 miljard mensen meer komen in de middenklasse. Of het nu oude inschattingen zijn of nieuwe maakt voor mij niet uit. Ik hou het grote plaatje in mijn hoofd dat indien men een conservatieve inschatting maakt, ongeveer 1/3 van de wereld bevolking meer gaat consumeren en dat al die mensen zich in Azië bevinden. Daar zal dus de groei vandaan komen en blijven komen, nog minimaal 10 jaar lang. We zitten al langer in deze trade met fondsen zoals CAF, CHIQ, en FXI. De reden waarom we fondsen hebben gekocht is dat het nog steeds lastiger is om Chineseaandelen direct te kopen dan indirect via deze fondsen. Op zich is dit niet erg aangezien we onze risico’s hiermee spreiden. 1 fonds hebben we direct gekocht en dit is NPSNY. Dit is een Zuid-Afrikaans bedrijf maar aangezien het belang in Tencent zo groot is spelen we dit uit als een Chinees aandeel. Ik denk dat we met dit aandeel minimaal 100% rendement gaan behalen. Tencent zal doorgroeien en dus ook Naspers.

Samengevat kunnen we zeggen, het is nog niet te laat om in China te stappen, de groei zal zich doorzetten, de fondsen kunnen ook nu nog allemaal gekocht worden. Het rendement zal lager zijn natuurlijk maar een goede groei van uw kapitaal is nog steeds mogelijk. NPSNY is uit de startblokken vertrokken, dit aandeel is zeker nog koopwaardig en kan aangeschaft worden voor een rit omhoog van minimaal 100%.

Uranium, Energiek of energieloos?


Als er iets wel in een Bearmarket zat dan is het Uranium wel. Na de ramp in Fukushima is de prijs van Uranium gezakt en lijkt maar niet op te willen krabbelen. Toch zie ik grote potentie in deze grondstof aangezien de wereld  niet zonder energie kan en zeker niet zonder goedkope energie. Naar mijn idee zal Uranium aan de lage kant kunnen blijven zolang  de gasprijzen onder druk blijven staan. Lage gasprijzen zorgt ervoor dat men veel elektriciteit uit gas kan produceren en niet uit andere grondstoffen zoals Uranium. Uranium is de enige grondstof waar de prijs niet vanuit maakt bij het productieproces. Dit komt omdat men hier relatief weinig van nodig heeft om elektriciteit te produceren in tegenstelling tot gas en kolen.

1 bedreiging kunnen we definiëren en dat is de opkomst van de alternatieve energiebronnen m.b.v. waterkracht, geothermisch, zon, en wind. Deze groep energieproducenten hebben 2 problemen, dit is opslag en de tijd om zover te komen dat we zonder andere vormen van energie kunnen. Elektriciteit is niet makkelijk op te slaan, zeker niet als je een groot net heb. Batterijen zijn een oplossing maar dit vergt enorme batterij complexen om iedereen van stabiele elektriciteit te voorzien. Regeringen hebben zich uitgesproken dat we de kant op gaan van deze vormen van energie, maar het moet eerst gebouwd worden en het publiek moet bereid zijn om, al is het tijdelijk, meer te betalen voor energie om alles te kunnen bekostigen.

Daarvoor is deze bedreiging in mijn ogen zeker de komende 10 jaar nog niet van toepassing en zullen fossiele brandstoffen en Uranium de overhand houden. Kijk naar Duitsland en haar domme besluit om de Kerncentrales te sluiten. Voor de publieke opinie doet dit het goed natuurlijk, de politiek was tegen kernenergie en dat blijft men denken omdat men het niet wil snappen. Het is veel makkelijker om je ideaal beeld te schetsen en overal zonnepanelen en windmolens te gaan plaatsen in het landschap. Dat dit technisch nog niet mogelijk is, omdat elektrische energie slecht is op te slaan, maakt niemand zich druk over. Dat de kolen via de Rotterdamse haven inmiddels niet aan te slepen zijn om de Duitse elektriciteit centrales te laten draaien, maakt niemand zich druk over. Dat Roemeense elektriciteit ingekocht wordt vanuit vieze bruinkolencentrales maakt niemand zich druk over. Dat als de wind en zon weg is in Duitsland volop elektriciteit ingekocht wordt vanuit de Kerncentrales uit Frankrijk maakt niemand zich druk over. Nee wij in Duitsland zijn groen en wij willen geen Kernramp. Nee natuurlijk niet, dit wil niemand, maar staat Duitsland op een Tsunami- en aarsbevingsgevoelig gebied? Volgens mijn laatste info nog niet. Maar voor de publieke opinie doet het wel goed natuurlijk, hier win je stemmen mee en dit is belangrijk, of het een echte bijdrage aan het milieu is houden we ons liever niet mee bezig. Ik zou zeggen open met die dingen en laten we weer schoner energie produceren totdat we zover zijn dat problemen met alternatieve energiebronnen zijn opgelost.

Ik denk dat er een mix nodig is van energiebronnen en dat deze altijd nodig zal blijven. Dat het evenwicht steeds meer naar energiebronnen uit water, zon en wind verschuift staat voor als een paal boven water. We zijn er echter nog niet en met de groeiende wereldbevolking en de groeiende middenklasse (zie vorig onderwerp) zal de energiebehoefte van de wereld groeien. Om aan de vraag op een milieu verantwoordelijke manier te voldoen, is er maar 1 alternatief en dat is kernenergie uit Uranium. Dit weet China ook, daarom bouwt het ook als een gek kerncentrales het komende decennium.

De prijs van Uranium zal blijven stijgen de komende jaren is mijn verwachting. Wanneer dit begint is moeilijk te zeggen. De volgende punten zullen een boost zijn voor de prijsontwikkeling:

–        Aanbod wordt lager door het stileggen van de grootste mijn in Canada van CCJ, en een 10% reductie van de productie in Kazachstan (een grootmacht in Uranium land)

–        Aanbod wordt lager door het reduceren van CAPEX waardoor nieuwe mijnen niet snel meer geopend zullen worden. Een nieuwe mijn ontdekken en tot productie brengen duurt zeker 7 jaar.

–        De vraag naar Uranium zal toenemen als Japan al zijn reactoren zal herstarten nadat de gasprijs voor hun te hoog wordt.

–        De vraag zal toenemen indien China steeds meer Kerncentrales bouwt de komende jaren

–        De vraag naar elektriciteit uit de rest van Azië zal toenemen, het is maar de vraag hoe zij hiermee omgaan, ik denk dat Kernenergie de makkelijkste en meest betrouwbare vorm is.

–        Uranium wordt ingekocht via zeer lange termijncontracten, daarom zet dit naar mijn inzicht een bodem onder de huidige prijs en zal met de start van nieuwe kerncentrales alleen maar toenemen.

We hebben in ons portfolio al reeds een paar mijnbouwbedrijven die zich bezighouden met Uranium productie, te weten CCJ, NXE, UEC en FCU. Indien u nog niets aangeschaft heeft koop dan op de dip. Geduld is hierbij een schone zaak en houd er rekening mee dat deze fondsen 50% kunnen dalen. De mogelijke stijging van de prijs van deze mijnbouwbedrijven is door de enorme hefboomwerking zeer groot en kan dus in de honderden % -ten lopen.

 

Portfolio updates

Deze maand zijn er geen updates te vermelden. Houd koers en eventueel kunt de aandelen in het portfolio overzicht die op B (Buy) staan bijkopen.

Houd de stopprijzen in de gaten en indien de slotkoers lager is dan de stopprijs, verkoop dan de dag erna.

 

Portfolio overzicht

Beleggershulp portfolio                         prices: 31-12-2017

Investment

Ticker

Buy date

Buy price

Price now

Dividend

Return

H/M/L

B/H/S

Stop price

Base metals & Copper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BHP Billiton

BBL

19-09-16

 28,02

 40,30

1,66

50%

L

B

 30,23

RIO Tinto

RIO

24-10-16

 33,58

 52,93

2,35

65%

L

B

 39,70

Ivanhoe Mines

IVN^

07-04-16

 1,08

 4,24

0

293%

H

H

 2,12

Nevsun Resources

NSU

09-12-16

 3,17

 2,44

0,12

-19%

H

B

 1,59

Gold&Silver Royalties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Franco Nevada

FNV

14-03-16

 64,14

 79,95

1,57

27%

L

B

 59,96

Wheathon Precious Met.

WPM

29-12-17

 22,13

 22,13

0

0%

L

NEW

 16,60

Sandstorm Gold

SAND

08-05-17

 3,51

 4,99

0

42%

M

B

 3,29

Gold&Silver Dividend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamco Global G&Nat res

GGN

05-09-16

 6,53

 5,19

0,88

-7%

L

B

 4,31

China

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MS China A Share Fund

CAF

29-02-16

 16,51

 23,38

0,83

47%

L

B

 17,54

FTSE China 25 Index F

FXI

20-06-16

 33,93

 46,17

0,87

39%

L

B

 34,63

GX China Consumer

CHIQ

27-11-17

 17,58

 18,67

0

6%

L

B

 14,00

Naspers

NPSNY

03-10-17

 47,15

 56,60

0,03

20%

M

B

 37,36

Uranium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uranium Energy Corp

UEC

19-12-16

 1,00

 1,77

0

77%

H

B

 0,89

Cameco

CCJ

28-11-16

 9,44

 9,23

0,31

1%

L

B

 6,92

NXE

NXE

22-11-17

 2,56

 3,57

0

39%

H

B

 1,79

Fission

FCU^

09-11-17

 0,59

 0,78

0

32%

H

B

 0,39

Energy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Royal Dutch Shell

RDSA

30-09-13

 24,30

 27,78

6,88

43%

L

H

 20,84

Watchlist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdam commodities

ACOMO

 

 

 

 

 

 

 

 

Blackbird Energy

BBI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H/M/L = Hoog/Midden/Laag risico aandeel, b.v. Bij een portfolio met $25.000 geef je resp. $1000/400/200 uit.
B/H/S = Buy/Hold/Sell. Buy= aandeel kan nog steeds gekocht worden, Hold= niet kopen/verkopen, Sell= verkopen
^ = Aandelen geprijsd in CAD. Andere aandelen zijn allen in USD geprijsd.

 

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

OFF

Categories: Financieel

Digikring


augustus 2018
M D W D V Z Z
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031