7 tips om je tuin te onderhouden

Als u een mooie tuin hebt is het heerlijk om daarnaar te kijken, terwijl u een kop thee drinkt op het terras, of vanachter het raam, terwijl u een boek leest. Goed onderhoud is daarbij wel belangrijk. Een goed onderhouden tuin is een genot voor het oog.

In dit blog zullen we een aantal tips geven om het maximale resultaat te verkrijgen:

Opruimen

Het spreekt natuurlijk wel een beetje vanzelf, maar in voorjaar en najaar is het goed om uw tuin op te ruimen. In de herfst om hem gereed te maken voor de winter, in de lente om ruimte te maken, zodat uw beplanting ongehinderd kan groeien en bloeien. Haal bladeren weg, verwijder dode planten, haal de dakgoot leeg en maak de vijver schoon, als u die hebt.

Onkruid wieden

Ook zo’n open deur: onkruid wieden. Het is beter om dit eruit te trekken, dan om te schoffelen. Als u de wortels van het onkruid weghaalt komt het minder snel terug. En als u ook in de herfst en de winter tegelmatig onkruid weghaalt, loopt u in de lente niet tegen een muur van onkruid op.

Gazon 

Om uw gazon goed te onderhouden moet u het regelmatig bemesten, en het gras in het voorjaar te verticuteren. Zo kan het weer volop zuurstof krijgen. Daarnaast moet u mos en onkruid in uw gazon bestrijden, en dode bladeren verwijderen.

Vijver

Hebt u een vijver, dan kunt u de vijverplanten mesttabletten geven, zodat ze niet alle zuurstof uit het water gebruiken. Let op of er zweefalg is, die kunt u het beste meteen aanpakken. Dan gaat hij niet de vijver overheersen.

Kalk en bemesting

In het voorjaar, als planten gaan groeien en bloeien, en in het najaar als ze de bloei achter de rug hebben, hebben planten veel behoefte aan voeding. Bemesting zal wonderen doen. Ook een bodemverbeteraar zal helpen om de bodem van uw tuin voor te bereiden op de groei in lente en zomer. Kalk kunt u het beste in het najaar strooien. Let er hierbij wel op de zuurgraad van de grond, en voeg geen kalk toe bij zuurminnende planten

Verplanten

Als planten groter worden, hebben ze soms een andere plek nodig. Ook zullen sommige planten vervangen moeten worden en is op andere plaatsen nieuwe aanplant nodig.

Het beste moment om dit te doen is het voorjaar, liefst nog voordat het blad uit gaat lopen. De herfst is ook een goed moment om nieuwe aanplant in de tuin te zetten, en bloembollen te poten

Snoeien

Om planten mooier en beter vertakt te laten groeien helpt het om flink te snoeien. Het dode hout haalt u weg, hoofdtakken laat u staan. Wanneer en hoe u dat moet doen hangt af van de plant of struik. Rozen moeten bijvoorbeeld drie keer per jaar gesnoeid worden, voor andere planten is een snoeibeurt in voor- of najaar nodig.

Zelf geen tijd, maar toch genieten van een prachtige tuin? Kies dan voor uw hoveniersbedrijf in Enschede, Damhuis Bestratingen.

OFF

Categories: Woning en tuin

Digikring


januari 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031