Beleggen in CFD’s

Het beleggen in CFD's is in de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. CFD's worden aan de consument voorgesteld als een 'nieuwe manier van beleggen', maar deze manier van beleggen wordt al sinds 1990 gebruikt door hedgefondsen en institutionele beleggers. Met de opkomst van de online broker is deze manier van beleggen sinds enkele jaren ook beschikbaar voor particulieren.

 

Wat zijn CFD's?

CFD staat voor Contract For Difference. De koper koopt bij het handelen in CFD's een Contract For Difference van de aanbieder. De aanbieder biedt dit contract aan met een zogenaamde hefboomwerking.

CFD's zijn zogenaamde hefboomproducten. Dit houdt in dat je met een investering van bijvoorbeeld 50 euro, aandelen koopt voor een bedrag van 5000 euro indien de aanbieder van het CFD een hefboom van 1:100 hanteert. Op deze manier zal een winst bij een eventuele stijging een stuk hoger uitvallen (100 keer hoger) dan bij een normale belegging. Een verlies valt daarentegen ook 100 keer hoger uit. Het kan dus zijn dat je de inleg van 50 euro in korte tijd verdubbelt, of verliest. Veel brokers bieden een zogenaamde 'Stop-Loss' functie om excessief verlies te voorkomen. Je geeft dan bij je order aan op welk koerspunt de CFD's automatisch verkocht moeten worden, mocht de koers dit punt bereiken.

 

CFD producten

CFD's worden aangeboden voor alle populaire aandelen. Denk hierbij aan indices, grondstoffen, valuta en bedrijfsaandelen. Niet alle brokers bieden dezelfde mogelijkheden, dus het is handig te kijken naar de producten die een broker aanbiedt alvorens een account aan te maken. Veel brokers bieden beginnende beleggers vaak ook de mogelijkheid om een demo account aan te maken. Op die manier kun je eerst kijken of deze manier van handelen wel iets voor je is.

 

CFD hefboom

Een hefboom van 1:100 ligt over het algemeen aan de lage kant. Veel online brokers bieden op bepaalde aandelen een hefboom oplopend tot 1:400. Op losse aandelen is het hefboomeffect lager. Een broker kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen een hefboom van 1:50 aan te bieden. In de Forex markt zijn zelf hefbomen tot 1:500 beschikbaar.

 

CFD brokers

Er zijn aardig wat brokers actief in Nederland. Veruit de meeste aanbieders van CFD's komen van internationale bodem en staan onder toezicht van CySec (de AFM van Cyprus). Omdat de ene broker de andere niet is, is het slim de verschillende brokers te vergelijken. Het is aan te raden om altijd eerst een demo account aan te maken. Mocht je met een demo account grote bedragen verliezen? Begin dan ook niet met het beleggen in CFD's met echt geld. CFD's brengen namelijk een veel hoger risico met zich mee dan een normale belegging.

OFF

Categories: Financieel

Digikring


augustus 2018
M D W D V Z Z
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031