Bestektekst: zijn al die bepalingen nodig?

De bestektekst van een bouwproject is ontzettend uitgebreid. Voor een buitenstaander staan er ongetwijfeld veel overbodige zaken in. Het is zo uitgebreid dat er zelfs een speciale groep bestekschrijvers is ontstaan die het schrijven op zich nemen. Van de inrichting van de bouwplaats tot de bepalingen omtrent de verzekeringen, van alles komt terug. En ja, dat is nodig.

De bestektekst beschrijft alle facetten van het werk

Bij de bouw van een pand moeten veel zaken aan de orde komen. Het gaat om de kwaliteit van het gebouw, de veiligheid van de werkers en van de toekomstige gebruikers, de duidelijkheid wie het werk doet, de juridische bepalingen bij misstanden en vertragingen, om maar een aantal zaken te noemen. Natuurlijk is er het gevaar dat voor bepaalde delen een standaardtekst wordt ingevuld, waar nauwelijks naar gekeken wordt. Bijvoorbeeld bij de verzekeringen. Maar het mag niet ontbreken.

Niet vergeten

De meeste aandacht gaat bij het schrijven uit naar het pand zelf en wat daar voor materialen nodig zijn. Daar zijn de aannemer en architect het meeste mee bezig. Dat moet ook, want daar draait het om. In hun enthousiasme voor de bouw zouden ze de bepalingen makkelijk kunnen vergeten. De bestektekst dwingt hen om het op te nemen. Gelukkig maar, want het ontbreken ervan zou veel problemen kunnen opleveren bij calamiteiten of onverwachtse gebeurtenissen. We mogen het niet vergeten. Daarom: hoe completer de bestektekst, hoe beter.

OFF

Categories: Woning en tuin

Digikring


januari 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031