Bier. Altijd een goed idee!

Zomer, herfst, lente of winter; bier kan altijd gedronken worden. Bier is een van de meest bestelde drankjes op het terras, maar je moet niet vergeten dat een biertje na een stevige herfstwandeling ook heerlijk is. Bier is er in vele soorten en maten.

Vandaag gaan we verder in op welke soorten bier er nou eigenlijk zijn en hoe je deze officieel moet proeven. Zo kan jij de volgende keer indruk maken op je vrienden door de smaak van het bier te identificeren en ontdek je wellicht wel weer nieuwe soorten bier. Tot slot gaan we nog even kort kijken hoe je dit gemak ook thuis kunt ervaren door middel van online bierpakketten en/of abonnementen.

 

Verschillende soorten bier

Zoals al eerder beschreven, zijn er enorm veel bieren op de markt met allemaal hun eigen kenmerken. Vandaag gaan we het hebben over blond bier, de IPA (Indian Pale Ale) en de Weizen (witbier) en vervolgens gaan we de bier-proefmethode toelichten.

Blond bier staat erom bekend dat het meestal redelijk zware bieren zijn met een hoger alcoholpercentage dan gewoon pils. Het bier bevat ook minder hop dan ander bier en ook hebben ze een mooie witte schuimlaag. Het blonde bier is nog een redelijk recent verschijnsel, het is in België ontstaan in de strijd tegen het razende populaire pilsener bier. Tegenwoordig heeft elke bierbrouwer wel een mooie blond bier in het assortiment toegevoegd en word het steeds gewilder bij een groeiend publiek.

Wat in sommige landen ook als een blond bier wordt beschouwd is de Indian Pale Ale, wat zeker zijn eigen soort bier is. Dit komt doordat het bier erg veel hop bevat en doordat het bitterder is dan de gemiddelde bieren. De naam Indian Pale Ale stamt uit het koloniale verleden van Engeland met India. Het duurde namelijk vijf maanden voordat een schip in de 18de eeuw vanuit Engeland in India aankwam en gewoon bier zou daarbij bederven. Hierdoor hebben de brouwers extra hop en alcohol toegevoegd zodat het bier langer houdbaar bleef. En zo was de IPA geboren.

Tot slot hebben we de Weizen (of witbier), wat zomers op het terras populair is omdat het een fris biertje is. Het is een bier van hoge gisting dat ook wordt gebrouwen met tarwemout. Het woord “wit” komt over vanuit Duitsland, waar het Weizen tarwe betekent. De meeste witbieren komen uit Duitsland en België. In Belgisch witbier wordt gebruik gemaakt van kruiden om het bier een citroenachtige smaak te geven. Bierliefhebbers hebben er een hekel aan als het bier wordt geserveerd met een schijfje citroen, aangezien het bier die smaak van zichzelf al moet hebben.

De beste manier om bier te proeven

Het is belangrijk om bier te proeven vanuit een glas, want dat smaakt lekkerder dan uit de fles. Als je het goede glas bij de soort bier hebt genomen, is het belangrijk om bij het inschenken het glas schuin te houden tot ongeveer het midden en dan het glas recht te houden zodat er een mooie schuimlaag ontstaat van ongeveer 2 cm. Daarna het glas langzaam ronddraaien, waardoor er extra aroma’s en geuren vrijkomen. De laatste stap voor het proeven is het bier bekijken en goed eraan ruiken, wat een van de belangrijkste onderdelen is bij het bier proeven. Als je voorzichtig in het bier blaast kun je de aroma’s nog beter waarnemen. Het laatste wat nu nog moet gebeuren is het proeven! Neem een slok maar slik het bier niet gelijk door, laat het bier door je mond gaan en proef de structuur van het bier.

 

Online bierabonnementen en pakketten

Tegenwoordig is er online ook van alles mogelijk op het gebied van bier. Zo zijn er veel kleine bedrijven met een passie voor de onbekendere bieren en bieden deze bedrijven abonnementen aan zodat je thuis kan genieten van de beste bieren.

Op deze manier kan je ook makkelijk een bierpakket als cadeau aan iemand geven, bijvoorbeeld via cadeauwarenshop.nl.

Bierabonnementen zijn maandelijks en zijn relatief voordelig omdat de meeste bieren kleinschaliger zijn en hierdoor wat duurder als je ze los moet kopen. Ook is het mogelijk om een kant en klare box te bestellen met een mix van bekende en onbekendere bieren, mooi verpakt in een krat.

Kortom, de markt voor bier is enorm en het online bestellen wordt steeds populairder. Toegang tot bier uit de gehele wereld wordt je steeds gemakkelijker gemaakt, wat alleen maar leid tot meer proefplezier.

Dit artikel is geplaatst door (Decision Tree), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
OFF

Categories: Cadeau

Digikring


Juni 2022
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930