Duurzamer leven

Maatregelen om duurzamer te leven.

Op het gebied van duurzaamheid valt er voor veel mensen nog behoorlijk wat winst te behalen. Want ondanks dat we met ze allen roepen dat we duurzaamheid heel belangrijk vinden en we ons daar ook heus wel voor inzetten, laten we op diverse punten nog de nodige steekjes vallen. Hoe kun je er dus voor zorgen dat je duurzamer gaat leven en het milieu op die manier minder belast?

Hergebruik

Gelukkig stimuleert de overheid sinds dit jaar het hergebruik van producten op nieuwe manieren. Dat doet de overheid onder andere door consumenten voor een plastictas in de winkel te laten betalen. Toch zie je nog veel mensen die keer op keer vergeten om een eigen plastic tas mee te nemen wanneer ze boodschappen  gaan doen. Stop daarom standaard een plastictas in je koffer of handtas, om op die manier te voorkomen dat je zonder tas naar de winkel toe gaat. Door lange tijd slechts één tas te gebruiken, zul je merken dat de hoeveelheid plastic afval drastisch zal afnemen, erg gunstig voor het milieu!

electrische-auto

Schaf een elektrische auto aan

Deze maatregel is niet voor iedereen weggelegd, omdat het een flinke investering vraagt. Echter, zeker wanneer je zakelijk een auto rijdt, dan loont het om een elektrische auto aan te schaffen. De bijtelling voor dergelijke auto’s  is namelijk erg laag wat maakt dat de terugkerende kosten voor de auto een relatief laag zijn. Maar in het kader van dit artikel is dat niet de belangrijkste voordeel. Een elektrische auto is namelijk een stuk milieuvriendelijker dan auto’s die nog op traditionele brandstoffen rijden, zoals benzine en diesel.

Isoleer je woning

Het isoleren van je woning levert in de zomer en in de winter voordeel op. In de winter zul je minder hard hoeven te stoken, wat goed is voor het milieu en je energierekening en in de zomer zul je de airco veel minder snel aanzetten omdat de koele lucht beter in je woning blijft hangen. Wil je meer weten over bijvoorbeeld dakisolatie en het isoleren van je kruipruimte? Kijk dan eens op http://www.iyouf.info/.

Maar los van deze voordelen is een geïsoleerde woning ook nog eens goed voor je gezondheid. Slecht geïsoleerde huizen hebben namelijk vaak een vochtig en benauwd binnenklimaat: de ideale plek voor schimmels om in te kunnen groeien. Schimmelgroei kan, zeker wanneer je last hebt van bepaalde klachten aan de luchtwegen, erg hinderlijk zijn. Lees er op deze website meer over.

Doe bewust boodschappen

We gooien jaarlijks behoorlijk veel kilo’s eten met ze allen de prullenbak in. Dat is hartstikke zonde! Door bewust boodschappen te doen en dus daadwerkelijk te kijken naar wat je op gaat eten, is de kans dat je producten ongebruikt weg moet gooien een stuk kleiner. Wees ook alert op de hoeveelheid bereid voedsel dat je dagelijks weg moet gooien. Porties rijst of spaghetti kun je zeer goed uitmeten, waardoor de pan vrijwel altijd leeg komt en je eten niet onnodig hoeft weg te gooien.

Boodschappen in een plastic tas vervoeren.

Je ziet het, duurzaam doen kun je op verschillende manieren eenvoudig nastreven. Van maatregelen die nauwelijks om inspanningen vragen en zelfs geld opleveren kun je eigenlijk stellen dat iedereen ze zou moeten naleven. Immers, het milieu en je portemonnee worden op die manier minder zwaar belast. Duurzaam doen is in onze ogen dan ook zeker een win-win manier van leven, het is namelijk zowel je eigen belang als in het belang van het milieu!

OFF
Sjoerd


september 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930