Fietsen en fietskleding

Er zijn miljoenen fietsen in Nederland en we gebruiken de fiets dagelijks. Om de kinderen naar school te brengen, om even snel een familiebezoekje te doen en om naar het werk te fietsen. Er zijn verschillende fietsen, damesfietsen, herenfietsen en ook kinderfietsen. Allemaal in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en met of zonder motorische aandrijving, ook wel de elektrische fiets genoemd.

Het ontstaan van de fiets

Wanneer de fiets is ontstaan, is niet precies bekend. Wel werden er al rijwielen in de 17e en 18e eeuw gebruikt. Eerst waren het vooral loopfietsen. De loopfiets werd in de jaren 1700 tot 1819 steeds verbeterd en uitgebreider, de fietsen werden toen nog van hout gemaakt. De loopfietsen waren dus erg zwaar en het was lastig om lange afstanden af te leggen. In 1842 kwam de eerste ‘echte’ fiets. De fiets had houten wielen en stalen velgen, het voorwiel was bestuurbaar en het achterwiel werd aangedreven door drijfstangen. Echter is er geen bewijs dat deze fiets ooit heeft bestaan. Aantal jaren later werd de hoge bi geïntroduceerd. De hoge bi heeft een extreem groot voorwiel en een klein achterwiel, de trappers zaten aan het voorwiel bevestigd. Deze fiets was alles behalve veilig voor de fietser. Ondanks door alle beperkingen die deze fiets had, was het wel het eerste echte bruikbare rijwiel. Vanaf hier werden steeds nieuwere fietsen ontwikkelend tot op de dag van vandaag zoals we de fiets nu kennen.

De geschiedenis van wielersport

In 1868 werd de eerste wielerwedstrijd gehouden in Parijs. De afstand was 1,2 kilometer en werd gewonnen door de Brit James Moore. Wielersport is een verzamelnaam voor alle sporten waarbij gebruikt wordt gemaakt van een fiets. Er word onderscheid gemaakt tussen olympische wielersporten en niet-olympische wielersport. Olympische wielersporten zijn baanwielrennen, BMX, mountainbiken en wegwielrennen. Binnen deze sporten zijn er weer categorieën zoals tijdrijden bij wielrennen en freestyle bij BMX. Niet-olympische wielersporten zijn veldrijden, cyclobal, trial, kunstfietsen, tandemfietsen, ligfietsen en eenwieleren. Voor elke discipline wordt een andere fiets gebruikt. Het verschil zit dan in de geometrie, de remmen, banden en de wielmaat.

Fietskleding gaan kopen

De kleding bestaat uit wielershirts, wielerbroeken en goede wielerschoenen. Er wordt ook een helm gedragen en vaak ook handschoenen die tot de helft van de vingers komen. Je kunt gaan wielrennen omdat je het als sport beoefent maar je kunt gaan wielrennen omdat je het gewoon leuk vindt om te doen. Voordat je met wielrennen begint moet je wel het een en ander weten over de kleding die je aantrekt en welke fiets je gebruikt. Voor al je fietskleding en vragen kun je terecht bij Wieleroutfits.nl. Zij hebben fietskleding voor mannen, vrouwen en kinderen en ook alle accessoires die je maar nodig bent met het fietsen. Zoals een helm, een fietspomp of fietsbellen.

OFF

Categories: Sport en Spel

Digikring


maart 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031