Geen verdere strafvervolging meer naast alcoholslot

Wanneer iemand verplicht is deel te nemen aan een alcoholslotprogramma kan die daarnaast niet meer strafrechtelijk vervolgd worden, dat bepaalde de Hoge Raad in 2015. De reden daarvoor is eigenlijk logisch. Op grond van het bestuursrecht word het alcoholslot opgelegd en het bestuursrecht bestaat naast het strafrecht. Moest het strafrecht dan ook nog eens een straf bepalen, wordt iemand twee keer gestraft voor hetzelfde. Dat is tegen een basisbeginsel in het recht, namelijk “ne bis in idem”, Latijn voor “niet twee keer voor hetzelfde”.

Op 1 december 2011 werd het alcoholslotprogramma ingevoerd en opgelegd aan bestuurders die rijden en worden tegengehouden met een hoog ademalcoholgehalte of die de blaastest niet willen doen. Deze bestuurders kunnen naar het CBR gestuurd worden. CBR trekt het rijbewijs in en geeft het pas weer vrij wanneer je een alcoholslot laat inbouwen zodat rijden onder invloed niet meer mogelijk is. Het inbouwen van dat slot kost zo’n 4000 euro en is voor eigen rekening.

Dat is een goed idee, maar er blijft wel het probleem dat je ook iemand anders zou kunnen laten blazen als je zelf gedronken hebt. Ook was er een juridisch probleem, advocaten kantoor Delft merkte dat mensen zowel het alcoholslot als nog boetes of gevangenisstraffen opgelegd konden krijgen. En dat gaat in tegen een basisprincipe uit het recht, namelijk dat je niet tweemaal gestraft kan worden voor dezelfde misdaad. Een boete of gevangenistijd zijn duidelijk beide een straf. Maar een alcoholslot is dat eigenlijk ook, want het komt neer op een verplicht opgelegde maatregel. Daarom werd bepaald dat het alcoholslot in feite ook een straf is. Dus zou je eigenlijk twee keer gestaft worden voor het rijden onder invloed van alcohol en dat mag dus niet. Wat eeen oplossing zou kunnen zijn, is het alcoholslot ook als expliciete straf beschrijven in het wetboek van strafrecht. 

OFF

Categories: Auto's

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930