het geheim van de kleine gebaren

Binnen de hulpverlening gaat altijd veel aandacht uit naar wat niet goed gaat. Daar wordt ook het meeste onderzoek naar gedaan. Er wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar wat goed gaat. We weten inmiddels wel welke redenen er allemaal kunnen zijn waaorm relaties stranden. Maar waarom slagen sommige relaties eigenlijk? Hoe hou je je relatie gezond?

Sue Johnson (oprichter van EFT, Emotion Focussed Therapy) vroeg zich dit ook af, en begon onderzoek te doen naar wat maakt dat relaties wel slagen. Verwacht geen grote dingen, geen 5 stappen op weg naar huwelijksgeluk o.i.d., een van haar conclusies was juist dat het hem heel erg zit in de kleine dingetjes. De stellen die bij elkaar blijven en er ook nog eens in slagen elkaar gelukkig te maken, dat zijn de stellen die het kunnen verdragen om het soms moeilijk te hebben met elkaar, maar die altijd kleine attenties van liefde blijven geven aan elkaar. Dat kan van alles zijn: een bosje bloemen, een klein cadeautje, een lief smsje, gewoon blijven zeggen hoeveel je van elkaar houdt. Af en toe iets spannends/onverwachts doen. Op de eens of andere manier lukt het deze stellen om hun liefde voor elkaar brandend te houden, zelfs in woelige tijden.

Zals het met zoveel moeilijheden gaat in het leven, zo gaat het ook binnen relaties: als je niet opast bestaat het leven alleen nog maar uit problemen. En problemen kunnen heftig zijn, dat zal ik niet ontkennen. Maar het zijn diegenen die temidden van de problemen toch oog blijven houden voor de positieve dingen, en daar ook aandacht aan geven, die het redden.

Als relatietherapeut probeer ik met stellen altijd te zoeken naar sprankjes hiervan, naar vonkjes van liefde, die weer aangewakkerd kunnen worden; veel kleine vonkjes en een beetje wind kunnen het vuur weer doen oplaaien… Maar in plaats van meteen in therapie te gaan, zou je ook eens wat andere dingen kunnen proberen:

– zoek oppas voor de kinderen en boek een (verrassings)weekendje weg voor jullie twee

– of, dichte bij huis: neem je geliefde onverwachts mee voor een etentje of om samen ergens iets te drinken

– plan een verrassingsbezoekje aan je partner op zijn/haar werk en breng een bos bloemen mee (en geniet van de jaloerse blikken van alle collega's)

– boek een hotelkamer in je eigen stad

– probeer eens iets nieuws op seksueel gebied (spannend!)

– biedt aan om een keer te koken op een dag dat het niet jouw beurt is en je partner een lange dag heeft, en maak een heerlijke maaltijd voor hem/haar klaar

– geef je partner iedere dag een (gemeend) complimentje (wat zit je haar leuk, wat ben je toch een knapperd…)

– blijf eens een tijdje aandachtig naar je partner kijken terwijl hij/zij met iets bezig is

 

Aandacht geven aan dingen bepaald je focus. En waar je je focus op legt daar ga je aandacht aan geven. Focus je je op de negatieve dingen, de problemen, de dagelijkse irritaties, dan zal je aandacht daarnaar uit gaan. Focus je je op de positieve dingen dan zal je aandacht daarnaar uit aan. Hoe meer energie en aandacht je hierin steekt hoe meer moeilijkheden je binnen je relatie kunt verdragen.

http://wemakesense.eu

OFF

Categories: Gezondheid

Digikring


Juni 2022
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930