Het sociaal plan in het nieuwe ontslagrecht

Inmiddels is een jaar verstreken sinds het Nederlandse arbeidsrecht ingrijpend gewijzigd is. De meest in het oog springende wijziging is waarschijnlijk de introductie van de transitievergoeding. Dat is de wettelijke ontslagvergoeding die de kantonrechtersformule vervangen heeft. Deze laatste had overigens geen wettelijke basis en werd als richtlijn gehanteerd door rechters en in onderhandelingen over beëindiging met wederzijds goedvinden. De transitievergoeding is (veel) lager dan de vergoeding op basis van de kantonrechtersformule.

Bij collectief ontslag wordt dikwijls een sociaal plan gesloten door werkgever met vakbonden om de personele gevolgen bij reorganisatie te regelen. De praktijk heeft uitgewezen dat vakbonden over het algemeen in een sociaal plan geen genoegen nemen met een regeling gebaseerd op de transitievergoeding. Een recente enquête leerde dat juristen en vakbond medewerkers die met het ontslagrecht werken de transitievergoeding in meerderheid (veel) te weinig vinden om de negatieve gevolgen van ontslag te ondervangen.

Vakbonden houden bij onderhandelingen over een sociaal plan vaak vast een de kantonrechtersformule en werk naar werk begeleiding. Afhankelijk van de financiële situatie bij de werkgever zal de gevraagde vergoeding hoger of lager uit kunnen vallen. De ondergrens van de wettelijke transitievergoeding is echter doorgaans (veel) te weinig om akkoord voor een sociaal plan bij de vakbond te verkrijgen.

Wij zijn een informeel en laagdrempelig juridisch advieskantoor dat volledig gespecialiseerd is in ontslagzaken. Wij hebben als doel om juridische informatie en rechtshulp toegankelijk te maken voor alle werknemers.

sociaal plan

Auteur: Roland de Graauw, IP adres: 94.208.92.150, Website: http://www.mijnsociaalplan.nl

Artikelplanner.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina.

OFF

Categories: Business Tags:

admin


mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031