Hoe duurzaam leef jij?

Duurzaamheid is nog steeds een onderwerp dat vaak in het nieuws terugkomt. Van de windmolenparken die langs de kust worden aangelegd, tot het reduceren van de hoeveelheid plastic door bijvoorbeeld een vergoeding voor plastic tasjes in winkels te vragen. Maar los van al deze maatregelen die de overheid neemt, kun je natuurlijk ook zelf behoorlijk wat dingen doen om een steentje bij te dragen het gebied van duurzaamheid. We geven je daarom een aantal simpele tips die je direct in de praktijk toe kunt passen.

Douchen

In Nederland houden we ervan om een lekkere douche te nemen en vervolgens fris en fruitig aan het werk te gaan. Echter, tijdens het douchen wordt er behoorlijk veel water verspild. En dat hoeft eigenlijk helemaal niet zo te zijn! Bijvoorbeeld, als jij je haar aan het inzepen bent kun je de kraan prima uitzetten. Datzelfde geldt tijdens het inzepen van je lichaam. Het klinkt misschien gek, maar als je iedere dag op deze manier ongeveer een minuut de kraan uit zet en iedereen dat in Nederland doet, dan bespaar je dagelijks enorme hoeveelheden water.

Eet regelmatig vegetarisch

Hoewel we met het reduceren van het watergebruik tijdens het douchen al behoorlijk veel water kunnen besparen, is er een manier om met ze allen nog aanzienlijk grotere hoeveelheden water te besparen. En dat kunnen we doen door regelmatig een vegetarische maaltijd te eten. Voor de productie van vlees wordt namelijk een enorme hoeveelheid water verbruikt. Dit verbruik kun je eenvoudig reduceren door wekelijks een vleesloze dag in te voeren. Het zal je overigens verbazen hoeveel heerlijke gerechten je kunt maken waarin geen vlees is verwerkt!

Duurzaam-energie-opwekkenStroomverbruik reduceren

Op het gebied van stroomverbruik valt er ook nog behoorlijk wat winst te behalen. Zo staan computers en tv’s vaak onnodig lang in de slaapstand of in de standby-modus. In principe kun je al flink op het energieverbruik besparen door apparaten geheel uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt.

Een ander punt waarop het vaak mis gaat is de verlichting. Veel mensen laten ‘s avonds onnodig op allerlei plekken in hun huis verlichting branden. Ook kantoren dragen hier een steentje aan bij. Rij ‘s avonds maar eens langs wegen waar kantoren staan. Je zal je verbazen over de vele ruimtes in kantoren die verlicht zijn terwijl er niemand is. Kortom, ga eens na op welke manieren je, zonder in te hoeven leveren op comfort, je je eigen verbruik voor wat betreft energie kunt verminderen.

Je begrijpt het al, duurzaam leven begint bij jezelf. De overheid kan namelijk tal van maatregelen doorvoeren, maar we zetten pas echt grote stappen vooruit als we als consument ook bewust worden van onze individuele bijdrage op het gebied van duurzaamheid. Op die manier kunnen we namelijk veel sneller veel grote stappen zetten en dat komt de natuur en dus ook ons eigen welzijn ten goede! Wil je meer interessante artikelen over duurzaamheid lezen? Kijk dan eens op http://www.partidoune.org/.

OFF

Categories: Artikelplanner Tags:

Sjoerd


Juni 2022
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930