Ik wil een bedrijf beginnen, waar begin ik?

 

Veel mensen hebben de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. In onderstaand artikel geven we een paar handvaten waardoor het prille begin een vorm kan aannemen.

Product/Dienst
Denk eerst goed na over het product of de dienst die je wil verkopen. Bestaat dit al, is het nieuw of is het een aangepaste versie van wat al op de markt is. Vul jij een gat in de markt waar niemand aandacht aan besteed? Zo ja, hoe zorg je dat jouw producten bij die mensen terecht komen.

Als de dienst die je wilt gaan verkopen al bestaat bedenk dan hoe jij kan zorgen dat er toch markt voor is. Ga je excelleren in prijsbeleid of ga je je juist focussen op service? Dit zijn belangrijke vragen die ervoor zorgen dat je verder nadenkt dan “ik wil product X of dienst Y verkopen!”. 

Naam en logo
Doe research naar de naam en het eventuele logo dat je wil gebruiken. Zelfs als je een design bureau huurt om de naam en het logo voor je te ontwerpen is eigen onderzoek altijd belangrijk. Na een paar maanden erachter komen dat je bedrijf “oude vrouw’ heet in een vreemde taal is nooit leuk. Google de bedrijfsnaam, gebruik Google reversed image search voor je logo.

Rechtsvorm
De vraag hierbij is vooral wat wil je met de onderneming en wat zijn je doelen met deze onderneming. Is het meer een hobby naast je bestaande activiteiten waar weinig kosten en eigen vermogen mee is gemoeid, dan kan men kiezen voor een eenmanszaak.

Loop je veel financieel risico en heb je een groot inkomsten- en uitgavenspatroon dan is het misschien veiliger om te kiezen voor een Naamloze Vennootschap. Lees op internet het verschil tussen de paar rechtsvormen die het Nederlandse Belastingstelsel erkent.

Stel een budget op 
Wat denk je dat je kosten zijn het eerste jaar? Reken hierbij vaste lasten, initiële aankoop van bureauartikelen en machines, verzekeringen, inkoop etc. op. Neem hierbij ook op of je zelf geld gaat investeren in je ondernemen of op welke manier je aan een startkapitaal denkt te komen . Als je gaat lenen dan dien je ook de aflossingsrente mee te nemen in deze berekening.

Laat je berekening eens nakijken door een financieel adviseur. Deze persoon kan aangeven welke kosten je overschat of welke je kosten je misschien wel vergeet. Het zorgt ervoor dat je een meer allround beeld hebt van het oprichten van een onderneming.

Vraag advies
Maandelijks zijn er borrels van entrepreneurs. Schuif eens aan bij deze groep enthousiastelingen en vraag hem om advies bij het oprichten van een onderneming. Waar zijn zij tegenaan gelopen of waar lopen zij tegenaan. Het is altijd fijn als je valkuilen kan omzeilen. Niet iedereen hoeft dezelfde fouten te maken!

OFF

Categories: Financieel

Digikring


januari 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031