Investeren in internetwinkels

Internetwinkels vormen een mooie bron van inkomsten, zeker als je hier op de juiste manier in weet te beleggen. Steeds meer mensen verkiezen online shoppen boven fysiek een winkel betreden.

Voor de winkeliers is dat niet prettig, maar voor beleggers biedt dat gouden kansen. Zeker nu beleggen populairder is dan sparen.

 

Amazon, eBay en Alibaba

De beursgang van het Chinese internetbedrijf Alibaba in 2014 was de grootste aller tijden. Het jonge bedrijf was direct vier keer zoveel waard als eBay, dat al bijna 20 jaar bestond. Het Amerikaanse eBay (ticker: EBAY) kwam al in 1998 naar de beurs en is een van die weinige aandelen waarvan de koers na de dotcom-bubble van 2000 gewoon is doorgestegen. Iedere Nederlander heeft wel eens iets via eBay of dochter Marktplaats gekocht of verkocht, Alibaba is hier nog een onbekende partij, maar dat gaat vermoedelijk veranderen. Naast marktplaatsen levert eBay nog bescheiden dienstverlenende activiteiten voor ondernemingen die op internet verkopen, zoals de afhandeling, beveiliging en fraudebestrijding. eBay heeft de extreem hoge groeiverwachtingen die de wereld tijdens de internethype had gewoon waargemaakt: sinds 2004 steeg de jaaromzet van net 3 miljard dollar naar ruim 9 miljard. De laatste jaren begint de groei bij de marktplaatsen echter wat te haperen. Hierdoor is het aandeel duidelijk achtergebleven bij de rest van de markt.

 

eBay

Wat eBay nu echter vooral interessant maakt is de jaarlijkse cashflow uit de tamelijk stabiele marktplaatsen en de grote som geld die het bedrijf op de bank heeft staan sinds dochter PayPal is afgesplitst. Dat betaalbedrijf (code PYPL) kreeg in de tweede helft van 2015 een eigen beursnotering. Naar verwachting gaat eBay de komende jaren heel wat geld naar zijn aandeelhouders terugsluizen in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen. Dat maakt van de voormalige g roeibriljant eBay een echte waardebelegging.

 

Betaalsystemen

Alibaba heeft ook een betaalsysteem, Alipay. Dat is enigszins vergelijkbaar met PayPal maar heeft aanzienlijk meer geregistreerde gebruikers: ruim 800 miljoen. PayPal heeft er 150 miljoen. Het jonge Alibaba is in meer opzichten een reus vergeleken met eBay. Een belangrijk kengetal om internetbedrijven te vergelijken is GMV. Dat staat voor Gross Merchandise Volume en geeft de waarde aan van de goederen die via het platform verhandeld worden. GMV is wat anders dan de omzet van het internetbedrijf, want dat bestaat uit goederen die het bedrijf zelf verkoopt, plus de vergoedingen die worden geboekt op de verkoop door derden. Voor eBay is de GMV ongeveer 20 miljard dollar per kwartaal.

 

De grootste…

Amazon, nu nog de grootste Amerikaanse retailer op internet, maakt de GMV niet bekend, maar analisten schatten het tussen 25 en 30 miljard dollar. Alibaba zit tegen de 100 miljard dollar. Dat is dus twee keer zoveel als eBay en Amazon samen. En die GMV groeit zeer snel. Het is te verwachten dat Alibaba die sterke groei nog wel een aantal jaren zal vasthouden. Alibaba is nu nog voornamelijk in China actief met (daar) bekende marktplaatsen als Tmall en Taobao, waar de groei fenomenaal is geweest. Nu wordt de rest van de wereld aangeboord met de website AliExpress.com. Europa en Amerika moeten Alibaba nog ontdekken, maar dat lijkt een kwestie van tijd en de beursnotering in New York zal daarbij helpen. Het aandeel is gezien de groeiverwachtingen niet al te duur: op 61 dollar betalen belegger nog geen 18 keer de verwachte winst per aandeel. Een punt van aandacht bij Alibaba is de slechte positie van de aandeelhouder. Oprichter en grootaandeelhouder Jack Ma zei kort voor de beursintroductie: klanten komen hier eerst, dan de werknemers, dan pas de aandeelhouder. Alibaba koos ook voor een notering in de VS omdat de autoriteiten in Hong Kong geen toestemming gaven vanwege de matige corporate governance. Dat geeft te denken. Alibaba is maar iets duurder dan eBay, maar groeit veel sneller. Voor de lange termijn is het Chinese aandeel misschien aantrekkelijker, maar de risico's zijn ook wat groter.

OFF

Categories: Financieel Tags: ,

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930