Je woning isoleren: duurzaam en gezond

Hoewel je er tijdens de zomer waarschijnlijk niet bij stil zal staan, is het ook zinvol om in deze periode van het jaar je woning te isoleren. Op die manier zorg je ervoor dat het niet alleen in de winter, maar ook in de zomer binnenshuis aangenamer en gezonder blijft (voor wat betreft het woonklimaat).

Oude-woning

Op welke manieren kun je een woning isoleren?

Dat kan in principe vanaf de onderkant van je huis tot aan het dak. Om te beginnen is kruipruimte isolatie zeer waardevol wanneer je last hebt van een te hoog vochtgehalte in de kruipruimte en er tevens tocht via deze ruimte je woning binnen komt. Daarnaast helpt het ook als je de vloer isoleert. Hierdoor zul je niet langer last hebben van die vervelende koude voeten en zal de tochtoverlast rondom het vloeroppervlak vrijwel zeker tot het verleden behoren.

Spouwmuurisolatie zorgt er vervolgens voor dat de buitenmuren niet vochtig worden en er daardoor geen schimmelgroei op deze muren kan ontstaan. Maar zoals je wellicht weet stijgt warmte naar boven op en zo is het dus ook in je woning. Daarom is het van zeer groot belang dat je dak voldoende geïsoleerd is. Met een geïsoleerd dak kun je ervoor zorgen dat (afhankelijk van de situatie bij jou thuis) je tot wel dertig procent warmteverlies kunt voorkomen! Dat is dus een enorme besparing.

Waarom is het isoleren van je woning gezond?

Natuurlijk is het isoleren van je woning op zichzelf staand niet positief voor je gezondheid, het gaat echter om de effecten die het aanbrengen van isolatiematerialen teweegbrengen. Doordat vocht (lees hier meer over de gezondheidsrisico’s van een vochtig huis) en kou veel beter buiten de deur worden gehouden krijg je een prettiger en comfortabeler binnenklimaat voor je luchtwegen. Zeker wanneer je klachten aan je luchtwegen hebt, is dat prettig en krijg je over het algemeen minder snel last van klachten doordat de luchtwegen minder geprikkeld zullen worden als gevolg van een beter binnenklimaat.

Maar ook als je geen last hebt van je luchtwegen hebt, is het zeker aan te raden om je woning goed te isoleren. Hevige schimmelgroei en een te hoog vochtgehalte in huis zijn immers voor niemand z’n gezondheid bevorderlijk. Overigens blijft het wel van groot belang dat je goed blijft ventileren wanneer je woning is geïsoleerd. Doordat vele naden en kieren gedicht zullen worden wordt ventileren nog eens extra belangrijk. 24-uurs ventilatie kun je onder andere realiseren door ventilatieroosters bij de ramen aan te laten brengen, daarnaast is het goed om dagelijks een half uurtje de ramen en deuren wagenwijd open te zetten, zodat je woning in een keer van frisse lucht wordt voorzien.

Financieel-voordeel-van-isoleren

Financieel voordeel

Het isoleren van je woning levert natuurlijk ook op financieel vlak een interessant voordeel op. De energierekening zal immers omlaag gaan doordat je minder hoeft te stoken. Toch is het belangrijk dat je naast het aanbrengen van isolatiemateriaal ook andere maatregelen neemt om zo de druk op het milieu verder te reduceren. Klik op de volgende link voor een aantal interessante tips op dit gebied: duurzaam omgaan met energieverbruik in je woning.

OFF

Categories: Woning en tuin Tags: ,

Sjoerd


Juni 2022
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930