Mogelijkheden van strategische personeelsplanning

De nieuwste trend binnen HR is strategische personeelsplanning. Daarbij moet je niet denken aan het intekenen van roosters voor de nachtdienst. Strategische personeelsplanning betekent dat je anticipeert op de toekomst om voor jouw bedrijf de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek aan het werk te hebben.

Strategische personeelsplanning wordt door HR goeroe’s beschreven als “het nieuwe rijden”. Het oude rijden bestond uit optrekken, remmen, optrekken en rijden, het slurpt veel benzine en is slecht voor je auto. Als je dat als metafoor ziet voor een organisatie, is het duidelijk dat dat niet goed loopt. Strategische personeelsplanning daarentegen is het sturen van een schip naar de horizon dat onderweg alle golven trotseert. Het is het inrichten van de in-, door- en uitstroom in de organisatie op basis van wat de missie is waar je in de toekomst heen wil rekening houdend met een continu veranderende omgeving. HR managers focussen dus volop op strategische personeelsplanning of SPP. Er is ook allerlei personeelplanning softwareop de markt gekomen die hem daarbij assisteert en ondersteund.

De keerzijde aan strategische personeelsplanning is dat er uit wordt gegaan van een voorspellend vermogen. Het probleem daarmee, is dat er nooit met absolute zekerheid gehandeld kan worden. Ook gaat het uit van een toekomstige arbeidskrapte door de voortgaande demografische ontwikkelingen zoals automatisering, immigratie en toenemende outsourcing. Over deze factoren kunnen enkel onderbouwde voorspellingen gemaakt worden, maar we kunnen nooit in de toekomst kijken. Toch biedt strategische personeelsplanning een concrete invulling voor de strategische toekomstdoelen van een bedrijf. Het helpt de organisatie sturen en vooruit komen en bereidt ze voor op mogelijke tegenslagen op die weg. Aangezien personeel een belangrijke drijvende kracht is achter een bedrijf, is het juiste personeel een asset voor het behalen van strategische doelen en het voortzetten van de lijn die een bedrijf met oog op de toekomst wil volgen.

OFF

Categories: Business

Digikring


maart 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031