Niet al het karton is hetzelfde

Karton is papier dat bestaat uit meerdere lagen. Een materiaal dat wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal bij bijvoorbeeld een verhuizing. Winkels als Gamma verkopen deze verhuisdozen. Karton is te onderscheiden in verschillende soorten, waaronder: massiefkarton, vouwkarton, strokarton en golfkarton.

Massiefkarton

Massiefkarton bestaat uit zo’n drie tot zes lagen papier en is gemaakt van gerecycled materiaal. Deze lagen worden op een kartonmachine op elkaar geperst wanneer ze nat zijn. Aan de boven- en onderkant wordt vaak een laag wit of bruin papier toegevoegd, dit zorgt voor extra stevigheid en voor een vochtbestendig karton.

Vouwkarton

Vrouwkarton is karton van meerdere lagen oud papier, houslijp of cellulose. Elke laag heeft een eigen samenstelling. Vouwkarton is een erg sterk karton. Het gewicht van vouwkarton ligt tussen de 180 en + 600 g/m2 gram per m2.

De bovenkant van een doos van vouwkarton heeft altijd een coating. Dit zorgt ervoor dat de doos makkelijk bedrukt kan worden met een logo voor transport.

Vormkarton

Vormkarton is een karton dat al in een bepaalde vorm is geperst. Een kartonnen doos op maat gemaakt voor eieren bijvoorbeeld.

Strokarton

Strokarton is karton gemaakt uit strovezels. Een karton dat vooral vroeger veel werd gebruikt. Het stro werd gehakseld, vervolgens met kalkmelk vermengd, in bolkokers gestampt en tot slot met stoom verhit. Tegenwoordig wordt er vooral karton gemaakt van oud papier en wordt strokarton bijna niet meer gemaakt.

Golfkarton

Golfkarton wordt veelal gebruikt als verpakkingsmateriaal om producten te beschermen tijdens verzending. Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier van verpakken doordat golfkarton van afval wordt gemaakt. Golfkarton bestaat altijd ten minste uit twee lagen: een laag vlak papier en een laag gegolfd papier. Deze lagen zijn aan elkaar gelijmd. Golfkarton met vijf lagen komt het vaakst voor in de volgende combinatie: C, de middel-grove golf, met een golfhoogte van ± 3½ mm en ongeveer 140 golven per meter.

OFF

Categories: Links

Digikring


augustus 2018
M D W D V Z Z
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031