Onbekende Ziekten – Het Bijschildklieradenoom

Wat is een bijschildklieradenoom?

Een bijschildklieradenoom is een goedaardig gezwel van de bijschildklier. De meeste mensen hebben vier bijschildkliertjes die, zoals de naam al zegt, bij de schildklier gelegen zijn. De bijschildkliertjes maken het stofje PTH aan. PTH staat voor 'parathyreoïd hormoon', ook wel 'parathormoon' genoemd. PTH speelt een belangrijke rol bij het regelen van de hoeveelheid mineralen in onze botten. De belangrijkste zijn calcium en fosfaat.

Bij mensen met bijschildklieradenoom gaan de bijschildklieren harder werken. Ze maken dan meer PTH aan. Het gevolg is dat calcium uit het skelet vrijkomt. Het komt dan in het bloed terecht. De calciumspiegel van het bloed zal zo stijgen. Dit kan klachten geven.

Welke symptomen kunnen optreden?

De meeste mensen met bijschildklieradenoom merken daar niks van. Pas als het calcium gehalte van het bloed erg hoog wordt zullen klachten optreden. Dit kunnen allerlei verschillende klachten zijn. Voorbeelden zijn dorst, veel drinken, veel plassen, sufheid, misselijkheid, braken, verminderd bewustzijn. Ook de bloeddruk kan stijgen. Door de toename van het calcium gehalte in het bloed zal ook het calcium gehalte in de urine stijgen. Dat kan weer leiden tot de vorming van nierstenen.

Wat is de behandeling?

De meeste mensen met een bijschildklieradenoom worden hieraan geopereerd. Tijdens de operatie worden de aangetaste bijschildkliertjes verwijderd. Na de operatie kan het voorkomen dat het calcium gehalte in het bloed te laag wordt. Dit wordt 'hypocalciëmie' genoemd.

OFF

Categories: Gezondheid

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930