Onderhoud van een tegelvloer

Als een tegelvloer goed geplaatst wordt, zal het onderhouden ervan later makkelijk zijn. Maar daarvoor is het belangrijk om rekening te houden bij de drie fases van onderhoud van een tegelvloer. Deze drie fases zijn de volgende: het onderhoud na de plaatsing van de vloer, het doorgaanse onderhoud en het grote onderhoud.

Het onderhoud na plaatsing van de tegelvloer kan gebeuren wanneer de pas gelegde tegelvloer vollerdig uitgedroogd is. Het proces kan tussen de 5 tot 12 weken duren, afhankelijk van het gebruik van lijm of specie. Tijdens deze droogperiode moeten de tegels gestofzuigd of met nat gekuist worden om vorming van zoutplekken te voorkomen. Ook de cementsluier moet af en toe verwijderd worden, maar niet te frequent want anders kunnen de voegen tegelsniet uitdrogen. Als alles droog is kan er een beschermlaag of glanscoating worden aangebracht, die zal ervoor zorgen dat de tegels langdurig beschermd zijn.

Het doorgaanse onderhoud is heel makkelijk, wanneer het nodig is kan de tegelvloer gestofzuigd of gedweild worden. Afhankelijk van de tegels die gebruikt werden zal je een gepast schoonmaakproduct moeten kiezen, zo kan je bijvoordbeeld best geen producten gebruiken die een vettig laagje achterlaten op tegels die geen vocht kunnen opnemen.

Na verloop van tijd kan er een groter onderhoud nodig zijn. Dat kan om de zoveel maanden zijn, maar ook jaarlijks. In dat geval gebruik je best een krachtige reiniger waarmee je telkens een klein oppervlak behandelt zodat het product niet kan uitdrogen op de steen. Spoel het steeds met voldoende water weg zodat er geen restjes op de tegels blijven liggen. Ook de voegen kunnen er na verloop van tijd vuil uitzien. Voegen trekken in tegenstelling tot de tegels wel vuil en vocht aan, daardoor vraagt onderhoud van voegen wel iets meer moeite. Voegen schoonmakenkan op verschillende manieren: met de schuurspons en schoonmaakmiddel, met speciale behandelingen of door ze te verven. 

OFF

Categories: Woning en tuin

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930