Onverwacht zwanger?!

Mijn man Berry en ik zijn beide 39 jaar, vijftien jaar getrouwd en werkzaam in de gezondheidszorg. Hij is neurologisch verpleegkundige in een ziekenhuis, ik ben wijkziekenverzorgende. We hadden heel bewust gekozen om pas aan kinderen te beginnen als we wat ouder zouden zijn. Toen we daar aan toe waren, werd ik niet spontaan zwanger. Daar maakten we geen punt van. Zouden er kinderen komen, dan waren ze welkom, maar kwamen ze niet, dan was dat ook prima. We waren in ieder geval niet van plan om allerlei kunstmatige ingrepen te ondergaan.


Waar zou ik op moeten letten?

Ik ben aan de forse kant en was misschien een beetje aangekomen, maar niet opvallend veel. Voor de zomer had ik wel een paar kilootjes kwijt gewild, maar ik ben niet echt gaan lijnen. In die tijd heb ik lichte en onregelmatige menstruaties gehad, maar dat schreef ik toe aan mijn leeftijd. Kindsbewegingen heb ik nooit gevoeld. Althans, achteraf denk ik dat ik soms een rommeltje heb gevoeld, maar dat heb geïnterpreteerd als zijnde darmgerommel. 
Volgens de specialist kan het kloppen dat je weinig of geen kindsbewegingen voelt, met name wanneer de placenta voor ligt. Ook wanneer het kind hoog ligt in de baarmoeder kan het zijn dat de kindsbewegingen minimaal gevoeld worden. Of zelfs helemaal niet. Men noemt dit een ingesnoerde zwangerschapstest van Easytester. Dat ik niets heb opgemerkt, vind ik eigenlijk ook niet raar. Als je niet weet dat je zwanger bent, waar zou je dan eigenlijk ook op letten?

Japans eten

Die ene keer dat ik echt misselijk ben geweest, weet ik aan een avondje Japans eten met mijn ouders. Ook daar keek ik niet van op. Gelukkig rook en drink ik niet en leef ik gezond, dat heeft natuurlijk zijn invloed gehad op onze kerngezonde dochter. Maar toen kwam dus die vrijdag 31 maart, een dag die ik nooit zal vergeten. Ik had de vorige avond nog een vergadering gehad en ging 's morgens trouw op tijd werken. 
Een van mijn patiënten was een tamelijk zware vrouw. Terwijl ik haar verzorgde, had ik pijn in mijn rug. Ik dacht dat ik me vertild had. Ik gaf de vrouw koffie, ging ondertussen naar een andere patiënt en kwam dan terug bij haar zoals gewoonlijk. Maar mijn rug speelde echt op. Ik kon haar niet helpen en ben naar het kantoor gegaan om voor een vervanger te zorgen. Daar keken ze van op: ik klaag of zeur nooit, maar nu leek het menens.

 

Spit of hernia

Ze stuurden me naar huis met het advies maar lekker in bed te kruipen. Ik heb mijn man gebeld en meteen een afspraak gemaakt met onze huisarts. De pijn in mijn rug werd zo erg… Ik kon om half drie op zijn spreekuur komen. Maar toen mijn man thuiskwam en mij zag, vond hij dat de dokter maar naar ons thuis moest komen. Dan lag ik weer op bed, dan stond ik er weer naast. Ik wist me geen houding te geven om het een beetje comfortabel te krijgen. 
De huisarts was er om kwart over één, onderzocht mij met de gebruikelijke tests bij rugpijn, en dacht dat het spit of een hernia moest zijn. “Dat wordt bedrust”, kondigde hij aan, en schreef pijnstillers en valium voor. Berry moest gaan werken en omdat hij zich zorgen maakte, heeft hij me met een slaappilletje in bed gestopt. Hij heeft nog een paar keer naar huis gebeld omdat het hem niet lekker zat.

Rare sensatie

Om half vier hield ik het niet meer uit van de pijn. Ik was op de vloer gaan liggen omdat ik weet dat het bij een hernia soms helpt om zo plat mogelijk op een harde ondergrond te liggen. Ik liep van de slaapkamer naar het toilet en weer heen en weer als een ijsbeer in de dierentuin: zo erg ongedurig niet wetende wat te doen. Zo trof Berry me aan toen hij thuis kwam. Ik begon een beetje in paniek te raken, want zulke pijn had ik nog nooit gehad. 
Berry belde de huisarts opnieuw. Deze zei dat ik plat moet blijven liggen en nog wat valium moest nemen tegen de spanning in de rug en een pijnstiller voor de erge rugpijn. Op een gegeven moment voelde ik een rare sensatie in mijn onderlichaam. Ik dacht dat ik een prolaps kreeg (een uitstulping van de darmen of de vagina). Toen raakte ik in paniek en werd erg ik emotioneel. Ik vroeg Berry er even naar te kijken. Ik ging met veel pijn en moeite naast het bed staan, klaar om weer te gaan liggen. Op dat moment werd ons kind geboren. Ze viel als het ware zonder één perswee uit mijn lichaam, terwijl ik naast het bed stond. Berry zat op zijn knieën voor me op de grond en ving het kindje op in zijn armen.

In de schoot geworpen

We waren beiden niet in staat wat tegen elkaar te zeggen. Het valt werkelijk met geen pen te beschrijven wat er toen door ons heen ging! Potverdriedubbeltjes nog an toe zeg, een klein kindje wat ons letterlijk in de schoot is geworpen. Al gauw begon ons kindje te huilen en te huilen. Totaal onverwacht was onze dochter geboren en was mijn zogenaamde spit of hernia verdwenen.
Nadat Berry eerst snel had gekeken of het een jongen of een meisje was, heeft hij de dokter gebeld. "Wat hernia! We hebben een dochter", hoorde ik Berry door de telefoon roepen. De huisarts stond binnen enkele minuten aan mijn bed en was al bijna even geëmotioneerd als wij.

 

Improviseren zelftest

Hij was boos op zichzelf omdat hij mijn pijnen absoluut niet met een bevalling in verband had gebracht. Maar we nemen onze huisarts absoluut niets kwalijk. Hoe had hij kunnen weten dat ik volop weeën had als ik zelf niet eens wist dat ik zwanger was? 
Wij hadden natuurlijk niets in huis wat bij een bevalling hoort en hebben dus moeten improviseren. Met een schoenveter werd de navelstreng afgebonden, waarna deze met de naaischaar werd doorgeknipt. De placenta wilde niet meteen komen en even was er sprake van een ziekenhuisopname, maar dat bleek niet nodig. De placenta werd opgevangen in de braadpan. Berry had gelukkig de tegenwoordigheid van geest om meteen foto's te maken, ondanks onze verbijstering.

Niet te bevatten

Mijn ‘rugpijn’ was in één klap over. Ik lag met een dochter in een handdoek gewikkeld in bed. Wij waren zonder enige voorbereiding mama en papa geworden. Het was niet te bevatten op dat moment. Maartje is om tien voor half vijf geboren, om vijf uur was er een kraamverzorgster en om half tien 's avonds hadden we – dankzij de inzet van onze huisarts, buren en vrienden – alles in huis: wiegje, luiers, kleertjes etc.

Inhaalslag

's Avonds werd door de kraamverzorgende gevraagd wat voor naam we haar wilde geven. We hebben onze dochter Maartje genoemd omdat ze op de laatste dag van maart geboren is. Gelukkig was dat geen dag later, op 1 april, want dan zou niemand ons geloofd hebben! 
Ondanks haar volkomen onvoorbereide komst is ze ontzettend welkom bij ons. En omdat we de zwangerschap gemist hebben, zijn we nu met een inhaalslag bezig: we lezen er alles over, de babykamer is ingericht en binnenkort gaan we een paar weken met zijn drieën op vakantie. We zijn ongelooflijk trotse ouders!

Een waar genot

Dit is ons verhaal in een notendop. Nu, bijna drie maanden later, gaan we beseffen wat de geboorte van Maartje allemaal teweeg heeft gebracht. Ons leven is in één dag totaal veranderd en 180 graden gedraaid. We hebben zeer uitgebreid gesproken met elkaar en met de huisarts en de specialist over de hele gang van zaken, want het is zeker een klein wondertje wat er bij ons gebeurd is. We dachten altijd dat je zoiets alleen in de krant leest, maar het kan dus echt gebeuren! 
Onze dochter Maartje is geboren om 16:20, woog 3060 gram en is perfect gezond! Behalve dat, is het een heel makkelijke baby want sinds 1 mei slaapt ze 's nachts gewoon door en is ze snel tevreden. Momenteel begint ze haar handjes te ontdekken en sabbelt ze er lustig op los. Het kieren en kraaien is niet van de lucht en glimlachen dat ze kan! Ze is lekker aan het groeien en weegt momenteel 10 pond. Wat een lekker ding. 
Het is 's ochtends een waar genot om Maartje wakker te zien worden en iedere dag ontdekken we kleine nieuwe dingen aan onze dochter. Ze begint de wereld om haar heen te ontdekken en is erg nieuwsgierig naar alles wat ze ziet, hoort, proeft en ruikt. We zijn erg gelukkig met z’n drietjes, dat kunnen we je wel vertellen. En we zijn van plan om die negen maanden nog eens over te doen als dat zou mogen, maar dan wel bewust!

OFF

Categories: Gezondheid

Digikring


augustus 2018
M D W D V Z Z
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031