Overgewicht en de Bond van Formaat

Ook de International Size Acceptance Associaton (ISAA) zet zich in voor de belangen van mensen met overgewicht. De Nederlandse vertegenwoordiging van deze organisatie wordt gevormd door de Bond van Formaat.

Hier is nog een zin om over na te denken. Ik raad je aan deze zin heeI langzaam te lezen: ja, met obesitas samenhangende gezondheidsproblemen kunnen je risico op een vroege dood vergroten, maar alleen liet hebben van obesitas doet dat niet. Zoals ik al zei, moet je deze zin 'naar eens langzaam lezen.

Ik wed dat je altijd gedacht hebt dat overgewicht een garantie is voor liet krijgen van hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en andere vervelende gezondheidsproblemen die tot een voortijdige dood kunnen leiden. Dat is echter geen vaststaand feit. Veel mensen die meer wegen dan wordt aanbevolen hebben een prima bloeddruk en een laag cholesterolgehalte. En wat belangrijker is: ze kunnen zo fit als een hoentje zijn, wat inhoudt dat ze aan alle gezondheidscriteria om te sporten voldoen en liet volgende kunnen zonder buiten adem te raken:

·         traplopen;

·         zware dingen tillen, misschien zelfs een trap op;

·         korte afstanden rennen (of korte perioden op een loopband lopen).

Beweging is niet alleen een handig hulpmiddel om gewicht te verliezen en ervoor te zorgen dat het eraf blijft, het is ook een cruciale variabele bij het bepalen van het risico op een voortijdige dood onder mensen niet overgewicht. En uiteraard heb ik cijfers om deze bewering te staven.

Rond 1989 startten onderzoekers in het Amerikaanse Cooper Instante for Aerobic Research in Dallas, Texas een onderzoek waarin een groep van 25.000 mannen werd gevolgd om te bepalen welke mannen een grotere kans hadden om het eerst te overlijden: slanke mannen, mannen 111(1 ecn gemiddeld gewicht of dikke mannen. De mannen die aan het onderzoek meededen, ondergingen een lichamelijk onderzoek en een belastingstest (loopband) om een ijkpunt voor de individuele conditie en gezondheid te bepalen.

Over het algemeen hadden de zwaardere proefpersonen een hogere bloeddruk en hogere cholesterolwaarden en een minder goede conditie dan hun dunnere tegenhangers. Maar nu komt het. Toen de Coopergeleerden in 1997 de getallen bij elkaar optelden, ontdekten ze (lat het jaarlijkse sterftecijfer onder de mannen met ernstig overgewicht inderdaad Hoger was dan onder de mannen met een gemiddeld gewicht.

Ik heb geen websites kunnen vinden met informatie voor mensen die van nature te mager zijn. Toch weet ik zeker dat vrouwen die alleen lap ge broeken dragen om hun magere benen te verbergen of lummelt die wijde truien dragen om een kippenborst te camoufleren hun situatie als net zo pijnlijk ervaren.

OFF

Categories: Gezondheid

Digikring


maart 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031