Printed electronics

Gedrukte elektronica is de toekomst, ofwel; printed electronics. Dit is de techniek om zeer kleine printplaten te drukken. Door gebruik te maken van verschillende print-methodes, zoals zeefdruk, is het mogelijk om elektronische schakelingen te printen op verschillende soorten substraten. Deze NANO-technologie is de laatste jaren sterk ontwikkelt, en heeft het onder meer mogelijk gemaakt om printplaten te drukken op onder andere karton, folie of zelfs papier.

Printplaatjes in kleding

Tegenwoordig worden er steeds nieuwe toepassingen bedacht voor printed electronics. Wellicht heb je wel eens een t-shirt gezien met verlichting erin? Ook dit wordt mogelijk gemaakt door een klein printplaatje. Doordat het drukken van deze printplaten op heel dun materiaal kan geeft het de mogelijkheden tot zulke leuke toepassingen. Een dunne flexibele printplaat is namelijk wel te verwerken in een t-shirt zonder dat dit in de weg zit. Daarnaast is het ook mogelijk om er verschillende sensors aan te koppelen, zoals een lichtsensor. Wanneer het donker wordt, gaat je t-shirt automatisch ‘aan’. Dan val je nog eens op! Naast het idee voor grappige t-shirts zijn er nog ontzettend veel andere innoverende producten te verzinnen.

RFID, NFC en zelfs Wi-Fi en Bluetooth

De technologie wordt steeds kleiner. De kleine computerchips die tegenwoordig in telefoons en dergelijke zitten hebben net zoveel, of misschien wel meer, computerkracht dan de computers van een aantal jaar geleden. En dan zijn de chips nog aanzienlijk kleiner geworden ook. RFID en NFC-antennes zijn zelfs zo klein, dat ze op flexibel materiaal kunnen worden geprint. Dit zorgt weer voor een hoop nieuwe mogelijkheden, aangezien het in ontzettend veel producten kan worden verwerkt. Misschien heb je zelf ook al een pasje of een sleutelhanger waarmee je kan inklokken op het werk? Ook dit is mogelijk dankzij de NFC-technologie. Daaraast worden ook Wi-Fi en Bluetooth chips steeds kleiner, deze technieken worden daarom ook steeds vaker in kleine producten toegepast.

De meest gekke ideeën worden tegenwoordig werkelijkheid. Wi-Fi in je bril? Jahoor, geen probleem. Wie weet heb je zelf nog een innoverend idee? Het kan zomaar een nieuwe trend worden!

OFF

Categories: Computer

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930