Scheiden wat nu?

Bij een scheiding moet er veel worden geregeld. Pak dit goed aan om later problemen en discussies te voorkomen.

Tegenwoordig is het aantal scheidingen in Nederland stukken hoger dan jaren geleden. Dat heeft deels te maken met het feit dat steeds meer vrouwen zelfstandig zijn en prima hun eigen inkomen kunnen verdienen. Dat kon ze vroegen natuurlijk ook, maar toen was het niet gebruikelijk dat een vrouw ging werken nadat ze getrouwd was. Maar los van de oorzaak van de vele echtscheidingen, is het vooral van belang om te weten wat je moet doen als je gaat scheiden.

Je partner vertellen dat je wilt scheiden

Tegen je partner zeggen ‘’ik wil scheiden’’ is voor veel mensen een moeilijke en grote stap. Immers, vaak ben je als partners al langere tijd bij elkaar en is het moeilijk om een punt achter de relatie te zetten. Wat belangrijk is in deze fase, is dat je duidelijk maakt dat je ook echt bij je partner weg wilt. Op die manier geef je met duidelijkere worden aan dat je niet meer samen wilt leven. Vervolgens is het zaak om niet direct een lange toelichting te gaan geven waarom je eigenlijk wilt scheiden, maar vooral je partner de tijd te geven om jouw besluit te verwerken. Misschien is hij of zij wel enkele minuten stil. Wees dan ook stil en wacht tot hij of zij wat aan je vraagt of wat tegen je zegt.

Hoe kun je me scheiding aanvragen?

Dat kan op twee manieren: of je vraagt een scheiding van tafel en bed aan of je vraagt een echtscheiding aan. Welke route je ook kiest, de aanvraag zal altijd via de rechter verlopen. Het kan enorm helpen om een bemiddelaar of een gezamenlijke advocaat in de hand te nemen die de juridische procedures en eventuele hulp bij het scheiden kan verlenen. Het is immers voor beide partijen fijner als ze scheiding niet veranderd in een vechtscheiding, maar als jullie in harmonie uit elkaar gaan en ieder zijn eigen weg inslaat.

Maak duidelijke afspraken met elkaar

Bij een scheiding komen er allerlei zaken aan bod waar je met elkaar duidelijke en goede afspraken over moet maken. Belangrijk daarbij is dat je niet alleen aan je eigen gewin denkt, maar ook aan de situatie van de ander. Doe dus wat water bij de wijn en vraag soms om een gunst van je partner om op die manier elkaar tegemoet te kunnen komen in ieders behoeften.

Zaken waar je onder andere afspraken over dient te maken, is de verdeling van schulden en de bezittingen. Stel dat je kinderen hebt. In dat geval is het belangrijk om vast te leggen wie er voor de kinderen gaat zorgen en welk bedrag er maandelijks aan alimentatie betaalt moet worden. Zoals je begrijpt zijn heel veel van dit soort afspraken prima met elkaar te maken. Dat betekent dat de kosten voor advocaten van bemiddelaar een stuk lager kunnen uitvallen als je al veel voorwerk gezamenlijk hebt uitgevoerd. Alle afspraken die nu samen hebt gemaakt kunnen vervolgens door de bemiddelaar of een advocaat worden vastgelegd in een scheidingsconvenant.

Wanneer is de scheiding definitief?

Officieel ben je pas van elkaar gescheiden als de rechter een uitspraak over de echtscheiding heeft gedaan en deze uitspraak in de registers van de burgerlijke stand is opgenomen. Heb je er echter voor gekozen om van tafel en bed te scheiden? Dan wordt de scheiding officieel wanneer de scheiding in het huwelijksgoederenregister is opgenomen.

fiscale-aspecten-echtscheidingFiscale aspecten van een scheiding

Voor wat betreft de fiscale kant van een echtscheiding zijn ook de nodige aandachtspunten. Denk hierbij onder andere aan de hypotheekrenteaftrek. Het is belangrijk om goede afspraak te maken over wie van de partners welk percentage van de renteaftrek in zijn belastingaangifte meeneemt.

Zoek een lokale echtscheidingsadvocaat

Het is natuurlijk geen verplichting, maar wanneer je een echtscheidingsadvocaat in de hand wil nemen, kan het prettig zijn om te kiezen voor een lokaal advocatenkantoor. Zeker in de grotere steden van Nederland kun je tussen vaak meerdere advocatenkantoren kiezen. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht? Dan kun je prima Googelen op ‘echtscheidingsadvocaat Utrecht’. Vervang het woord Utrecht dat achter echtscheidingsadvocaat staat voor de plaats waarin jij woont en de kans is groot dat je direct een aantal advocatenbureaus in de zoekresultaten ziet die bij jou in de buurt actief zijn.Wanneer je er samen niet uitkomt met het scheiden, dan kan het nodig zijn om een echtscheidingsadvocaat in te schakelen.

Tot slot

Een scheiding is natuurlijk nooit leuk, maar als het niet langer gaat zoals je het zou willen, dan zit er soms helaas niks anders op. Besluit je uiteindelijk om te gaan scheiden? Dan is het zoals je hebt kunnen lezen dus zeer belangrijk dat je stilstaat bij de diverse aandachtsgebieden die bij een scheiding om de hoek komen kijken. Meer tips nodig? Bekijk dan ook de onderstaande video:

OFF
Sjoerd


augustus 2022
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031