Tand trekken of wortelkanaalbehandeling?

Iedereen kan wel eens last hebben van een pijnlijk gevoel in de mond. Dan is het nodig een afspraak te maken bij de tandarts. Bij sommige mensen blijft dat pijnlijk gevoel echter lang aanhouden, het kan zelfs ondraaglijk worden. Dan moeten er soms grotere stappen ondernomen worden. Een pijnlijk gevoel kan dus voorkomen, daarom worden we al van jongs af aan fel gestimuleerd om onze tanden goed te verzorgen. ’s Morgens en ’s avonds de tanden goed poetsen en af en toe flossen of mondwater gebruiken. Zo kunnen we ons mooie gebit behouden. Bovendien is het ook belangrijk voor onze mondhygiëne, want niemand wil natuurlijk een slechte adem.

Pijn aan de tanden is vaak een erg pijnlijke zaak, dat kan iedereen die er ooit last van heeft gehad wel beamen. Het is een pijn die altijd heel aanwezig is, je voelt hem bij het praten, eten, tanden poetsen en soms zelfs ademen. In sommige gevallen wil dat zeggen dat er een extractie kies nodig is. Een tand bestaat namelijk uit levend weefsel dat veel zenuwvezels en bloedplaatjes bevat. Dit weefsel noemt pulpa. Deze pulpa kan gaan ontsteken en dat is een pijnlijke zaak. Ook de wortelpunt van de tand, de apex, kan ontstoken raken. Dat zorgt voor vorming van abcessen en hoge koorts. Mensen die een van deze problemen hebben, kunnen best zo snel mogelijk een endodontoloog bezoeken.

Een endodontoloog is gespecialiseerd in het behandelen van de wortelkanalen en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zal een röntgenfoto maken van de pijnlijke tanden om te zien wat juist het probleem is. Zo kan hij beslissen of een wortelkanaalbehandeling hulp kan bieden. Die behandeling bestaat uit het schoonmaken van de wortelkanalen en ervoor te zorgen dat er geen bacteriën meer kunnen vormen. Helpt dit niet, dan is de tand trekken de enige oplossing. 

OFF

Categories: Gezondheid

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930