Tips: auto te water

Ben je weleens met de auto in de slip geraakt en heb je een slipcursus Zandvoort, Rosmalen of Lelystad van ANWB Drivers Academy gevolgd? Dan wist je waarschijnlijk instinctief precies wat je moet doen. Hetzelfde geldt als je met de auto te water raakt. Met de auto te water raken is een enge ervaring die ook niet altijd goed afloopt. Jaarlijks komen er in Nederland tussen de 750 en 800 auto’s in het water terecht. Bij deze ongevallen raken er elk jaar ongeveer 50 á 100 gewond of moeten het met de dood bekopen, volgens onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het kan niet exact gezegd worden hoeveel doden en gewonden er per jaar vallen, omdat de registratie van verkeersongevallen niet voldoende wordt bijgehouden. Er zijn daarom speciale ‘auto te water-cursussen’ te volgen, zodat je precies weet hoe te handelen.

Onzeker

Uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van verzekeraar onna-onna blijkt dat meer dan een derde van de vrouwelijke bestuurders angstig zijn om de auto naast water te parkeren. Als je toch in een situatie belandt waarbij je met de auto in het water terecht komt, heb je zeker iets aan de volgende tips.

Stappenplan

Wacht in ieder geval niet met actie ondernemen, totdat de auto helemaal is volgelopen met water. Begin met het aanzetten van verlichting, zodat je je kunt oriënteren. Schakel intussen niet het contact uit, want dan werken de elektrische ramen ook niet meer. Maak vervolgens zo snel mogelijk je gordel los en open het zijraam. Zolang de accu het nog doet, doen de elektrische ramen het ook nog. Lukt het niet om het raampje op de normale manier open te krijgen, sla hem dan in met een hamer of iets anders hards. Lukt dat ook niet, dan ligt je lot volledig in de handen van omstanders die wel een raampje uitgetikt krijgen. Vlucht nu zo snel als je kan via het raam naar buiten, de auto uit.

auto-, camper-, caravan-, motor- en vrachtwagentrainingen.
water, auto

Auteur: Mariska, IP adres: 80.113.202.17, Website: http://

Artikelplanner.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina.

OFF

Categories: Auto's Tags: ,

admin


Juni 2022
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930