TL ombouwen naar LED

Wilt u TL ombouwen naar energiezuinig LED? Met dit handige 7-stappenplan bouwt u uw huidige TL om naar LED TL. Bekijk ook de afbeeldingen én het handige filmpje op onze website waarin wij uitleggen hoe u te werk moet gaan. 

Voordat u begint moet u het voorschakelapparaat verwijderen, anders kunt u problemen ondervinden bij het ombouwen. 

Stap 1: stroom afkoppelen
De eerste stap voor het ombouwen van een armatuur is de stroom van het armatuur afkoppelen. Dit kunt u het beste doen door bij de betreffende elektra-groep de stop uit te schakelen. Dit doet u in uw meterkast. Zorg wel dat u de juiste stop uitschakelt, anders kan dit zeer gevaarlijk zijn.

Stap 2: spiegel verwijderen
Verwijder de spiegel, dit is het zilverkleurige gedeelte van de armatuur. Het beste kunt u dit met handschoenen doen, aangezien er anders vlekken op de spiegel kunnen komen. U verwijderd de spiegel door hem naar beneden te trekken. Afhankelijk van het type armatuur komen er haakjes of klipjes vrij die u moet indrukken of samenknijpen om de spiegel geheel te verwijderen. Doe dit voorzichtig anders kan er schade ontstaan aan uw armatuur.

Stap 3: het aansluitschema
Bij de derde stap is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de fitting, starter, voorschakelapparaat en inkomende stroom. De LED TL buis wordt rechtstreeks gevoed vanaf de inkomende stroom (dit geldt niet voor de 30 cm TL, deze heeft een externe trafo die tussen 230V en de TL dient te worden opgenomen). Het aansluiten van een LED TL is afhankelijk van het type buis. Vaak is er sprake van twee verschillende ‘aansluitschema’s’. Het van toepassing zijnde aansluitschema staat meestal op de LED TL buis. De twee aansluitschema’s zijn te verdelen tussen eenzijdig bedraad en tweezijdig bedraad.

Wilt u de overige 4 stappen weten? Kijk dan op de volgende pagina: https://www.groenestroomshop.nl/blog/Hoe-bouw-ik-in-7-stappen-TL-om-naar-energiezuinig-LED/. Hier vindt u ook het handige instructiefilmpje en afbeeldingen!

OFF
Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930