Evert Hammink

Transport met de vrachtwagen

Transport van goederen kan op heel veel verschillende manieren. Als het een grote reis is bijvoorbeeld van China naar Nederland, gebeurt dit vaak per boot of vliegtuig. Maar voor de transporten binnen Nederland wordt dat meestal gedaan door vrachtwagens. Nederland is maar een klein land, dus kan je met vrachtwagens relatief veel vervoeren in een korte tijd van bijvoorbeeld de haven of vliegveld naar een bedrijf. Niet alleen in Nederland worden vrachtwagens gebruikt, in de hele wereld worden ze ingezet om producten te vervoeren naar andere locaties. In Nederland worden vrachtwagens ook gebruikt om goederen van Nederland naar een ander Europees land te vervoeren. Dit gaat heel gemakkelijk, omdat elk land die lid is van de Europese Unie open grenzen heeft voor vervoer van goederen en personen.

Verschillende soorten vrachtwagens en merken

Er zijn verschillende soorten vrachtwagens van verschillende merken. De meest voorkomende merken in Nederland zijn: DAF, Iveco, MAN, Volvo, Mercedes en Scania. Er zijn ook verschillende uitvoeringen van vrachtwagens: de LZV’s dit zijn de lange en zwaardere vrachtautocombinaties, dit houdt in dat een vrachtauto meerdere aanhangers of opleggers heeft die samen 25,25 meter lang mogen zijn. Dan heb je ook nog de ‘’allrounders’’ dit zijn multifunctionele trucks die niet specifiek voor het transporteren van een bepaald type lading zijn gemaakt. Een andere soort vrachtwagens zijn de Tank- en kiepwagens, deze vrachtwagens worden ingezet voor het vervoeren van bijvoorbeeld benzine of melk, maar ook regelmatig voor het transport van poederige stoffen. Deze wanden van de tank bestaan uit diverse compartimenten om het schommelen van de vloeistof tijdens de rit te beperken. De kiepwagen wordt vooral gebruikt in de (land)bouw. Deze vrachtwagens zijn geschikt voor het vervoeren van zand, grind en aardappelen, omdat de laadbak gekiept kan worden en dit scheelt weer tijd bij het lossen.

Onderhoud van de Vrachtwagens

Vrachtwagenchauffeurs rijden jaarlijks gemiddeld zon 150.000 kilometer. Dit is aardig wat brandstof in een jaar tijd. Maar, omdat een vrachtwagen zoveel kilometers maakt in een jaar is er ook slijtage, dit houdt in dat er onderdelen slijten/ kapot gaan die vervangen zullen moeten worden. De meest voorkomende problemen/ kapotte onderdelen zijn: licht in de motor en kapotte brandstofpomp. Deze zullen ook vervangen moeten worden, en onderdelen voor vrachtwagen zijn wel wat anders en groter dan voor auto’s. Gelukkig zijn er speciale bedrijven die deze onderdelen leveren. Je hebt niet alleen onderdelen nodig voor als er iets kapot gaat, je hebt ook andere onderdelen nodig voor de verschillende seizoenen. Zo heb je voor in de winter misschien wel sneeuwkettingen nodig en antivries ruitensproeier, zodat de ruitensproeier niet aan je ruit gaat vastvriezen. Wat ook altijd handig is om aan te schaffen is een verbandtrommel, dat hoeft nog niet eens alleen voor jezelf, maar voor als er met iemand anders op de weg wat gebeurt dat je iets bij je hebt om eerste hulp te verlenen.

Bron: http://everthammink.de/

OFF

Categories: Artikelplanner

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930