Uniek Delfts blauw!

Alleen voor de rijken?

Een wereldberoemd soort aardewerk dat sinds de zestiende eeuw word geproduceerd in Delft. Het aardewerk was vooral erg populair onder rijke families. Ze pronkten onderling met de mooiste sierwerken van Delfts blauw.  Delfts blauw is afgeleid van het blauwwitte Chinese aardewerk. Dat Chinese aardewerk werd door de VOC verenigde Oost-Indische compagnie naar Nederland verscheept. Dit blauwwitte porselein was ontzettend duur. Met veel details, mooie schilderingen en mooie vormen wilden veel rijken dit porselein bezitten. Echter, door taalbarrières in China, gevaarlijke reizen en oorlogen kregen de rijke mensen die het porselein in China bestelden vaak niet de juiste producten of soms helemaal niets.

 

Ieder nadeel..

Voor plateelbakkerijen in Nederland bood dat kansen. Ze begonnen met het produceren van wat later Delfts blauw zou gaan heten. Helaas wist in Europa nog niemand hoe porselein gemaakt moest worden. Doordat veel bakkerijen het  blauwwitte porselein wilden maken was het eindresultaat erg gelijkend op het originele product. Delfts blauw is daarom aardewerk, het is geen porselein ondanks dat het wel zo genoemd wordt.

 

De Paauw

Een van de fabrieken die begon met het maken van Delfts blauw was aardewerkfabriek De Paauw. Dit bedrijfje was gevestigd in een voormalige brouwerij. Toen de brouwerij failliet ging werd hij overgenomen door de aardewerkfabriek.

 

De Delftse Pauw

In de Delftse Pauw zoals de pottenbakkerij nu heet wordt vandaag de dag nog origineel Delfts blauw gemaakt. Het Delfts blauw van de Delftse Pauw wordt altijd nog met de hand gemaakt en geschilderd. Dat is uniek voor alle aardewerkfabrieken.

 

Bij de Delftse Pauw kun je een rondleiding krijgen. Deze rondleiding is volledig gratis en geeft een uniek kijkje in de keuken van de aardewerkfabriek. Het is ook mogelijk om een workshop te volgen in de Delftse Pauw. Het is bij de workshop mogelijk om zelf een Delfts Blauwe tegel te schilderen. Een unieke ervaring en de ideale vulling voor een dagje Delft!

 

Neem contact op met de Delftse Pauw voor meer informatie. Bezoek de site vlug!

OFF

Categories: Kunst

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930