Veilig werken met een elektrische zaagtafel

Een zaagtafel is natuurlijk een handig stuk gereedschap. Grote planken en balken zagen is zo gedaan. Maar de meeste klussers weten niet een hoe je nou veilig te werk gaat met een zaagtafel. Daarom dit artikel. In dit artikel geven we een aantal handige tips zodat je voortaan veilig te werk gaat.

Altijd je hand weg bij het zaagblad

Wanneer je de plank door de zaagmachine heen haalt is het van belang dat je hand niet te dicht bij het zaagblad komt. Wanneer het einde van de plank of balk bij het blad komt, kun je beter de plank of balk van de andere kant naar je toe trekken.

Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen

Het is van uiterst belang dat je altijd persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt. Op de bouw is dit zelfs verplicht. Bij persoonlijke beschermingsmiddelen kun je denken aan werkhandschoenen, oordoppen en een stofmasker. Een stofmasker is alleen nodig wanneer de tafelzaag niet beschikt over een stofafzuiging.

Zorg voor een stevige ondergrond

Voordat je begint met zagen is het van belang dat de tafelzaag op een stevige ondergrond staat. Sommige zaagtafels beschikken standaard over een onderstel. Heeft jou zaagtafel dit niet? Koop dan bijvoorbeeld een werkbank of gebruik een stevige tafel.

Onderhoud is van groot belang

Wanneer je klaar bent met zagen is het van groot belang dat je de tafelzaag onderhoud. Laat deze niet buiten in de regen staan want dan roest je waarschijnlijk de hele zaagmachine weg. Ook het zaagblad moet op tijd vervangen of geslepen worden. Het zaagblad kun je zelf doen door middel van een vijl. Heb je dit nog nooit gedaan dan kun je dit misschien beter uitbesteden.

Zaagtafels waar je veilig mee kan werken

Sommige zaagtafels beschikken over handige veiligheidsopties. Zo heb je bijvoorbeeld een DeWalt zaagtafel die beschikt over een veiligheidsschakelaar. Deze zorgt ervoor dat de zaagtafel afslaat wanneer het mis mocht gaan. Ook beschikken sommige modellen over een knop die er voor zorgt dat de zaagtafel afslaat. Daarnaast zijn er ook andere populaire merken zoals Makita of een Bosch zaagtafel, waar je zeker van kan zijn dat dit veilige machines zijn.

OFF

Categories: Woning en tuin

Digikring


maart 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031