Vroeger en nu

Iedereen wordt oud, althans dat hoop je. En het is goed als je op een gelukkige en gezonde manier oud wordt. Je hebt tenslotte een heel leven achter je. En met een beetje geluk nog wel wat jaartjes voor je. Vroeger werden de mensen niet heel oud maar tegenwoordig worden mensen wel steeds ouder. Maar ouder worden brengt wel wat dingetjes met hun mee zoals spataderen.

 

Spataderen zijn ontsierende verwijde aders op uw benen. In de meeste gevallen zullen ze niet veel problemen veroorzaken, maar het kan veel onaangename spataderen klachten met zich mee brengen. Voor we verder ingaan op de klachten eerst iets meer informatie over spataderen.

Spatader

Er bestaan veel verschillende oorzaken. De eerste is langdurig stilstaan. In bepaalde beroepen waar men veel staat is de kans veel groter. Door het staan stijgt de bloeddruk in de benen, aderen zwellen hierdoor op, waardoor de kleppen van de aders niet meer goed sluiten.

 

Bloed stroomt niet meer goed omhoog waardoor het (gedeeltelijk) op zijn plek blijft zitten. Zo ontstaat een spatader. Andere oorzaken zijn erfelijke aanleg, ouderdom en zwangerschap (de hormoonverandering). Als laatste oorzaak vormt overgewicht een mogelijk risico. Door overgewicht heeft iemand een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een spatader valt onder de categorie hart- en vaatziektes.

Spataderen klachten op een rijtje:

  • vermoeide benen (zwaar gevoel)

  • kramp

  • jeuk

  • trillende benen

  • stekende pijn in de kuiten

  • vochtophoping/ verdikking van de huid

  • verhoogde kans op trombose

  • gespannen harde huid

  • verkleuring van de huid

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig zijn er ook manieren om spataderen klachten te voorkomen. De beste methode is veel bewegen. Denk hierbij aan de beweegnorm van 30 minuten per dag zoals die geadviseerd wordt door de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen.  Waar het vooral om gaat is dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Hiervoor bestaan ook verschillende crèmes.

 

Ook goed eten kan bijdragen aan het voorkomen van spataderen. Eet voldoende groenten, fruit en vezels. Waar het dan vooral om gaat is dat u voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Wanneer je in plaats van te bewegen liever de avond liggend op de bank doorbrengt, zorg dan dat je voeten iets hoger liggen dan de rest van je lichaam, ook dit stimuleert de bloedsomloop in de benen. Al deze maatregelen kunnen meehelpen aan het voorkomen van spataderen.

 

Hoewel spataderen vervelend zijn kun je met goede zorg, een luxe zorg je benen ontlasten. Misschien kan je dat niet meer veel dingen zoals vroeger maar dat hoeft ook niet meer. Oud worden of “oud” zijn heeft ook voordelen. Je hoeft niet meer een druk op jezelf neer te leggen, je hoeft jezelf niet meer te bewijzen. Je hoeft ook geen carrière meer te maken. Eigenlijk hoeft je niet meer heel veel.

 

Ouder worden is oke

 

En dat is maar goed ook, je hebt lang genoeg gewerkt en dingen gedaan en nu is het eindelijk tijd om voor jezelf te zorgen. Hoewel we oud zeggen, wat is echt oud zijn? 60 jaar? 70 jaar? 80 jaar? Het is niet meer zoals vroeger dat mensen bijna niet ouder werden dan 50 of 60 jaar.

 

Nu praat ik wel over heel lang geleden maar dat was toen de realiteit. Maar nu is 60 jaar niet meer oud. Of 70 jaar. Er zijn best wel grote groepen 70 plussers die nog van alles doen. Die hoeven echt niet nu al in een verzorgingshuis te zitten. Die hoeven niet oud en zielig in een stoel te zitten en een beetje doelloos vooruit te staren.

 

Nee, deze mensen zijn nog kwiek en fit. Ze voelen zich nog goed en kunnen nog veel meer dingen dan dat je zou denken. Leeftijd is trouwens alleen maar een “nummer” zoals sommige mensen zeggen. Je bent nooit te oud om te leren en dat blijkt ook zo. Om een voorbeeld te noemen een paar jaar geleden was er een vrouw van 91 jaar die een computer cursus ging volgen en haalde.

 

Of een man die van 81 die gewoon nog in het weekend gaat waterskiën. Of groepen 70 plussers die nog in de bossen gaan fietsen. En zo heb je een tal van voorbeelden om te laten zien dat je gewoon prima dingen kan doen ongeacht leeftijd. Ja je kan oud en zielig zijn als je een bepaalde leeftijd bent gepasseerd, maar dat is geen excuus.

 

Hou je geest jong

 

Je kan trouwens nu al beginnen, er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan die bewijzen dat wanneer je veel bezig bent met bijvoorbeeld denk spelletjes, of spelletjes zoals schaken of andere strategie games speelt je brein “jonger” blijft. Of als je regelmatig sport, niet eens sporten maar bewegen dan hou je je lichaam en geest ook gezond.

 

Natuurlijk is het geen garantie dat als je gewoon gezond leeft, sport en regelmatig oefeningen doet die je geest scherp houden dat je dat ook blijft. Dus je kan steeds minder scherp worden. Je kan dementie krijgen al op “jongere” leeftijd. Dit komt niet zo vaak voor maar het kan gebeuren.

 

Hoewel je dementie kan krijgen komt dit toch niet zo heel vaak voor. Hoe het precies ontstaat weten mensen ook niet. En waarom de ene het wel krijgt en andere niet. Wat ook invloed heeft op je gesteldheid zowel fysiek als mentaal is voedsel. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen maar eten en drinken hebben invloed ook op je hersenen.

 

Eten & drinken

 

Zo is bijvoorbeeld chocolade een trigger. Door het eten krijg je signalen naar je brein toe waardoor je je gelukkiger voelt. Dit is een fysiek iets. Ook als je trek hebt, want echte honger kennen wij niet in Nederland dan kan je toch prikkelbaarder zijn. Maar als je dan wat gegeten hebt dan voel je je daarna weer goed.

 

Het beste voorbeeld is alcohol. Als je drinkt dan heeft dan invloed op je brein. Daarom worden mensen ook dronken of aangeschoten. Je ziet het steeds vaker dat mensen op jongere leeftijd al gaan drinken. Het is ook moeilijk te zeggen of iemand oud genoeg is. Bij sommige mensen kan je het duidelijk zien. Maar bij veel jongeren kan je moeilijk inschatten of die persoon ouder is dan 18 of niet.

 

Het is echt zo doordat alle extra toegevoegde stoffen in ons eten en drinken zit dat dat ook invloed heeft op het uiterlijk en de groei. Als je bijvoorbeeld kijkt naar tieners 15 jaar geleden ongeveer en de tieners van nu is dat een heel groot verschil. Niet alleen in het uiterlijk maar ook de tijd waarin ze zijn geboren.

 

Een informatietijdperk waarin elke seconde die we binnenkrijgen vol met allerlei informatie zit. Je kan er ook niet echt omheen. De wereld is vol met tablets, smartphones, laptops en computers. Maar ook smartwatches en apps die bepaalde dingen voor je kunnen doen. Het leven is in ieder geval een stuk makkelijker geworden.

 

Informatietijdperk

 

Zou je een wereld zonder internet kunnen voorstellen? Waarschijnlijk niet. Het leven is nou eenmaal wat makkelijker geworden. Je hebt al slimme machines. Telefoons die slimmer worden. Koffie apparaten, keukenapparatuur. Noem het maar op. Waar zou de technologie naar toe gaan?

 

Het is best interessant om daarover na te denken maar aan de andere kant zijn er ook mensen die bang zijn dat de technologie te ver gaat of al te ver is gegaan. Zogenaamde A.I oftewel artificial intelligence in het nederlands kunstmatige intelligentie is dat machines, robots kunnen nadenken zoals mensen.

 

Er zijn dus mensen die bang zijn dat de machines, de robots de wereld gaan overnemen. Of dat ze onze banen gaan overnemen. Maar als je logisch nadenkt is dit onmogelijk. Een machine is geprogrammeerd door een mens. Het kan niets anders doen dan de opdrachten volgen die geprogrammeerd zijn. Het maakt niet uit knap het is dat een machine iets kan doen het kan nooit tegen het programma ingaan.

 

En we hebben eenmaal machines nodig. Meeste van ons eten en drinken zouden we niet kunnen eten of drinken als er geen machines waren. Maar dit geldt ook voor de natuur. Zonder bijen geen bestuiving. Als de bijen dood zouden gaan, dus allemaal dan blijft er nog heel weinig over. We zouden ook doodgaan zonder bijen.

 

De natuur is ook heel belangrijk. Maar we blijven als mensen eenmaal doorgaan. Daarom wordt er al jaren naar alternatieve energie gezocht zoals zonne energie of windenergie. Maar ook water, zoals de zee. Die beweegt zich continu heen en weer. Die kinetische energie kan je heel goed gebruiken om energie op te wekken.

 

Maar voordat we dat commercieel kunnen gebruiken zijn we wel een stukje verder.  Hoe dan ook de toekomst heeft veel te bieden en waar we eindigen, wie weet. Misschien vliegen we zometeen echt in vliegende auto’s. Of kunnen we gewoon overal hologrammen te voorschijn laten komen.

 
OFF

Categories: Verzorging

Digikring


augustus 2018
M D W D V Z Z
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031