Wat is de bonus-malus ladder?

Alle verzekeraars geven korting op de verzekeringspremie als je geen schade oploopt. Hoe meer jaren je schadevrij hebt gereden, hoe hoger deze no claim-korting. Dan krijg je dus een bonus. Claim je in een jaar wel een schade, dan betaal je extra premie en dat heet de malus.

Autoverzekering vergelijken
Ieder jaar schadevrij gereden is één trede bonus op de bonus-malus ladder. De korting, die je voor schadevrij rijden op je autoverzekeringspremie krijgt, verschilt per verzekeraar. 
Claim je geen schade dan bouw je automatisch schadevrije jaren op. Meld je daarentegen wel een schade dan zak je op de ladder en vaak met meerdere treden tegelijk. Zo is het mogelijk dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Hou daar rekening mee als je een nieuwe autoverzekering uitzoekt via https://www.overstappen.nl/autoverzekering. 
Als je een schade claimt kijkt de verzekeraar niet naar de hoogte van je claim, maar geldt alleen het feit dàt je claimt. Reken dus eerst goed uit of je een kleine schade niet beter zelf kunt betalen in plaats van wat het je kost als je zakt op de bonus-malus ladder. Om weer op het oude niveau te komen duurt meestal een aantal jaren.
Claim je een schade van een aanrijding, waaraan je zelf niet schuldig bent, dan zak je niet op de ladder. De schade wordt dan door de verzekeraar verhaald op de tegenpartij.

Ben je een nette rijder en heb je eenmaal het maximale aantal treden op de bonusladder gehaald, dan kun je bij sommige verzekeringsmaatschappijen wel 80% korting op je premie krijgen. Bovendien kom je dan in aanmerking voor de bonusbescherming. Dat wil zeggen, dat je bij een schadeclaim wel terugvalt in het aantal treden op de bonusladder, maar je houdt wel de maximale premiekorting.
Let op: iedere verzekeringsmaatschappij bepaalt zelf de korting, die ze je per trede geven en de verschillen kunnen groot zijn. Op Audiblog.nl staat meer informatie. Doe er je voordeel mee!

Denk je er over om een andere auto te kopen en je bent niet zeker of de gegevens, die je over die auto hebt, juist zijn, kijk dan op de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer onder het kopje ‘check je kenteken’. Weet wat je koopt en de RDW helpt je daar graag bij.

OFF

Categories: Financieel

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930