Wat is een PLC besturing?

Een PLC besturing, je hebt er vast wel ooit over gehoord als je deze blog leest. Je weet echter niet precies wat dit is, vandaar dat je hier terecht bent gekomen. Laten we beginnen met waar de afkorting voor staat; Programmable Logic Controller. Letterlijk vertaald gaat het dus om een programmeerbare logische besturingseenheid. Simpel gezegd is een PLC dus een stukje elektronica wat geprogrammeerd kan worden om andere dingen mee aan te sturen. Wat voor dingen dan? Hoor ik je denken. PLC’s worden voornamelijk gebruikt voor het automatiseren van machines of productielijnen.

Wat doet een PLC besturing in deze machines?

Er zijn enorm veel verschillende machines die gebruik maken van PLC’s. Eigenlijk vrijwel alle machines die elektronisch worden aangestuurd. Denk hierbij aan automatisering van productielijnen in de Heinekenfabriek, of een voedersysteem in een stal vol met kuikentjes. Maar ook buiten de industrie vinden we PLC’s, bijvoorbeeld in achtbanen of andere attracties. Hier zitten ook allerlei geautomatiseerde handelingen in die aangestuurd moeten worden. De PLC besturing verteld dus wat er gedaan moet worden, een PLC kun je dus zien als het brein. Dit maakt het een essentieel onderdeel, wat ten allen tijden goed moet werken. Ze zijn dan ook zo ontwikkeld dat ze tegen vocht, trillingen, geluid enzovoort kunnen. Ze zijn dus wel wat duurzamer dan een gewone computer of laptop.

Hoe werkt het?

De PLC besturing is dus een klein computertje met verschillende ingangen en uitgangen. Deze in- en uitgangen, ook wel IO genoemd, worden aangestuurd door een microprocessor. Deze microprocessor wordt door een programmeur geprogrammeerd. Op basis van informatie die binnenkomt uit de ingangen kunnen er acties worden uitgevoerd via de uitgangen. Laten we er een praktijkvoorbeeld bij pakken, bijvoorbeeld een sorteermachine voor de verschillende kleuren paprika’s. Er zit een invoerapparaat aangesloten op de PLC’s die kleuren kan herkennen. Komt er een rode paprika langs, dan stuurt het invoerapparaat een signaal naar de PLC. Dit komt binnen, rood, en vervolgens stuurt de PLC een sorteerarm aan die ervoor zorgt dat de paprika op de rechtse band terecht komt. Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld, maar in de praktijk zijn er bijna oneindig veel toepassingen aangezien het vrijwel altijd werk op maat is. 

OFF

Categories: Computer

Digikring


januari 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031