Wat is EMDR? Hoe werkt EMDR?

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, EMDR, is een therapie die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode. EMDR is een goed onderzochte en bewezen effectieve therapie voor de behandeling van PTSS.

EMDR bij PTSS

Traumatische ervaringen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Ten gevolge van één of meer traumatische ervaringen kun je PTSS ontwikkelen. Je kunt dan last hebben van opdringende herinneringen aan het trauma, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; ‘flashbacks’) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. De belangrijkste insteek van de EMDR behandeling is, dat je geholpen wordt de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken. Hierdoor zullen de PTSS klachten verminderen of verdwijnen.

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat veel mensen goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Lees verder op: http://mentaalgezond.nl/2016/02/01/wat-is-emdr/

Mentaalgezond.nl beantwoord al je vragen op het gebied van PTSS, burn out, depressie, verslaving, angst of stress. Ervaringsdeskundigen vertellen hun persoonlijke verhalen en ook het laatste nieuws vanuit de GGZ vind je terug. Op www.mentaalgezond.nl vind je de mogelijkheid om een online therapie te volgen. Deze therapie wordt aangeboden op het gebied van 7 verschillende stoornissen en is de best beoordeelde online therapie van Nederland.
ptss, behandeling

Auteur: Tom, IP adres: 185.58.148.68, Website: http://mentaalgezond.nl/2016/02/01/wat-is-emdr/

Artikelplanner.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina.

OFF

Categories: Gezondheid Tags: ,

admin


Juni 2022
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930