Wat is verzuimreductie?

Verzuimreductie is een term die binnen bedrijven en de HR branche wordt gebruikt om aan te duiden dat het verzuimpercentage omlaag gebracht dient te worden. Wanneer men het heeft over verzuimreductie, gaat het voornamelijk over het terugbrengen van het aantal zieken per jaar, en het verlagen van het aantal dagen dat deze medewerkers ziek zijn. Hierdoor zijn er minder kosten voor het bedrijf, meer productiviteit, en het draagt bij aan een positieve werksfeer.

Preventieve maatregelen tegen verzuim

Je kunt verzuimreductie natuurlijk op twee manieren aanpakken. Allereerst kun je voorkomen dat medewerkers ziek worden. Dit doe je bijvoorbeeld door een prettige werkplek te realiseren voor alle medewerkers. Voldoende licht, frisse lucht, en planten kunnen al heel veel doen voor de gezondheid en gemoedstoestand van medewerkers.

Ook kan het voorkomen van werkstress en burn outs onderdeel zijn van verzuimreductie. Hierbij is het belangrijk dat er te allen tijde communicatie mogelijk is tussen de medewerker en zijn leidinggevende. Maak als leidinggevende duidelijk dat wanneer men werkstress ervaart zij altijd bij jou terecht kunnen. Zo kun je vroeg signaleren wanneer er stress ervaren wordt en kun je het verzuim voorkomen.

Verzuimreductie wanneer men al ziek is

Het is goed om tijdens ziekte contact te blijven onderhouden met de medewerker. Niet om hen per se zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, maar vooral om op de hoogte te blijven van het ziektebeeld. Zo kun je als werkgever ook kijken wat je kunt regelen voor een zieke medewerker.

Ook is een verzuimgesprek handig wanneer een medewerker langdurig ziek blijkt te zijn. Zo heb je als werkgever een beter beeld van hoe het er voor staat en weet de medewerker ook wat er van hem/haar verwacht wordt. Dit kan bijvoorbeeld in het geval van een burn out juist ook stress wegnemen bij de medewerker. Dit kan het herstel dan weer bevorderen, waardoor het uiteindelijke verzuimpercentage lager wordt.

OFF

Categories: Management

Digikring


april 2019
M D W D V Z Z
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930