Wat te doen tegen afwijzing WSNP-verzoek?

Als u plotseling veel geld uit moet geven, kan het zijn dat uw uitgaven boven uw budget komen te liggen, en dat u dus schulden opbouwt. In dit geval kunnen er twee dingen gebeuren:

–          De balans tussen uw inkomen en uitgaven is hoog genoeg om uw schulden binnen een redelijke termijn af te lossen. Dat doet u dan ook, en u bent binnen afzienbare tijd weer schuldenvrij.

–          U bent niet in staat de schulden snel genoeg af te lossen. U dicht als het ware het éne gat, waardoor het volgende ontstaat. U belandt in een uitzichtloze situatie.

In het eerste geval bent u zelf in staat alles op te lossen, en kunt u weer verder met uw leven. In het tweede geval zult u hulp nodig hebben om uit de schulden te komen.

Schuldsanering

Als u hulp nodig heeft om uit de schulden te komen, zult u zich moeten melden bij uw gemeente voor een schuldhulpverleningstraject. Binnen dat traject wordt geprobeerd met uw schuldeisers tot een overeenstemming te komen, zodat u uw schulden in termijnen af kunt lossen en toch genoeg overhoudt om in uw kosten van levensonderhoud te blijven voorzien. De som die u overhoudt voor uw maandelijkse kosten wordt vastgesteld: dit is het ‘vrij te laten bedrag’. Met de rest van uw inkomen lost u de schulden af. Als dit lukt, bent u na afloop van dit ‘minnelijk traject’ schuldenvrij.

Gaan uw schuldeisers niet akkoord en lukt dit niet, dan kunt u zich aanmelden voor de WSNP: het wettelijk traject.

Voorwaarden toelating WSNP

Om toegelaten te kunnen worden tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen wordt een verzoek ingediend bij de rechtbank. U moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

–          Uw schulden zijn niet ontstaan door een misdrijf, fraude of onverantwoordelijk gedrag

–          U zit nog niet in de WSNP en heeft daar de afgelopen 10 jaar ook  niet in gezeten.

–          U zult zich houden aan de verplichtingen van de wet, en u zult zich drie jaar lang tot het maximale inspannen om uw schuldeisers te restitueren.

Doorloopt u dit traject, dan bent u binnen drie jaar schuldenvrij.

Niet in de WSNP wat dan

Wordt u door de rechtbank niet toegelaten tot de WSNP, dan kunt u in beroep gaan tegen deze uitspraak van de rechter. Daarvoor heeft u deskundige hulp nodig. MRS advocaten kan met u in hoger beroep gaan tegen de afwijzing van uw verzoek, of tegen een tussentijdse beëindiging van de WSNP, of als u na afloop van de WSNP geen schone lei krijgt. Heeft u hier mee te maken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw advocaat, want de termijn om in hoger beroep te gaan is niet langer dan acht dagen.

OFF

Categories: Diensten

Digikring


januari 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031