Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een arbodienst?

Werkstress

Als iemand gemotiveerd en met plezier werkt, haalt iemand energie uit zijn werk. Ervaart de werknemer werkstress, bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk, dan neemt de kans op verzuim toe door controleverlies en een gebrek aan energiebronnen. In meer dan 70% van de gevallen is psychisch verzuim gerelateerd aan stress op het werk, vaak met langdurig ziekteverzuim als gevolg. Het is daarom uitermate belangrijk om psychische klachten vanwege werkstress vroegtijdig te signaleren. Maar waar moet u als werkgever op letten en hoe kunt u verzuim door werkgerelateerde stress tegengaan, of juist langdurige uitval door aanhoudende stressklachten voorkomen?

Stress op het werk: hoge werkdruk zorgt voor een verstoorde balans
Werknemers staan onder druk, ervaren minder regelruimte en meer werk moet gedaan worden met minder personeel. De afgelopen jaren is het aandeel werknemers met stressklachten en burn-out klachten mede hierdoor toegenomen. Werkstress wordt een werknemer vaak teveel als de werkbelasting op verschillende gebieden oploopt, en hij door een hoge werkdruk en stress niet alleen de controle op het werk verliest, maar ook thuis en bijvoorbeeld op sociaal en financieel niveau. Deze psychische klachten zorgen voor een verstoord balans tussen werk en privé. Het is belangrijk om beide kanten van deze balans te analyseren en te zoeken naar een oplossing, om werkstress te verminderen en in de toekomst te voorkomen.

Aandacht voor stress vanuit Den Haag: aanpak van psychosociale arbeidsbelasting
Vanuit de (huidige) Arbowet is elke werkgever in Nederland verplicht om aandacht te besteden
aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA), met het doel verzuim door stress op het werk te verminderen én tegen te gaan. De wet benoemt de volgende thema’s, waar de werkgever in zijn preventiebeleid op het gebied van werkstress en ziekteverzuim aandacht aan moet schenken: discriminatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk.

Een arbodienst is een adviseur op het gebied van werk en gezondheid met de volgende vier (wettelijk verplichte) deskundigen: de bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de arbeidshygiënist en de arbeids- en organisatiedeskundige. Bedrijven kunnen een arbodienst inschakelen voor advies en ondersteuning bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Of advies geven bij het opzetten van een arbobeleid.
Stress op het werk, Om werkstress te voorkomen

Auteur: Stanley, IP adres: 117.197.120.123, Website: https://www.arboned.nl/

Artikelplanner.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina.

OFF
admin


Juli 2022
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031