Ziek worden met een tijdelijk contract

Het is de nachtmerrie van zowel werkgevers als werknemers; Ziek worden terwijl je net begonnen bent. Helaas komt het nog regelmatig voor dat een werknemer ziek word tijdens zijn of haar proefperiode, maar waar heb je als werknemer recht op en welke rechten heeft je werkgever?

Transparantie

Allereerst is het goed om te melden dat de meeste werknemers bereid zijn om transparant te zijn richting hun werkgever. Het is voor beide partijen niet leuk als de werknemer thuis komt te zitten vanwege ziekte. Als werknemer is het beter om direct open kaart te spelen. Dat bevordert de latere arbeidsrelatie en het geeft direct een goed signaal richting de werkgever. Wel moet vermeld worden dat het niet verplicht is om je gehele medische dossier aan je werkgever te overhandigen. Veel mensen denken dat dat wel verplicht is, maar niets is minder waar. Uiteraard is het wel zo dat – wanneer je transparant bent – je werkgever direct kan overleggen voor bijvoorbeeld een re-integratietraject (indien noodzakelijk). 

Angst voor ontslag

Doordat mensen onverhoopt ziek worden met een tijdelijk contract zijn zij meestal bang om hun baan te verliezen. Logisch. Je geeft immers een verkeerd signaal af, ook al kun je er zelf niets aan doen. Gelukkig is het zo dat je recht op uitkering niet vervalt wanneer je bijvoorbeeld ontslagen zou worden in je proeftijd of vlak daarna. Binnen 6 weken nadat je tijdelijk contract ontbonden is kun je je gewoon melden bij het UWV voor een ziektewetuitkering. Wel kan het soms zo zijn dat je werkgever eigen risico drager is en dan zul je via je inmiddels ex-werkgever een uitkering ontvangen. Eigen risico drager wil eigenlijk zeggen dat de werkgever premies afstaat om eventuele ziektegevallen te dekken. Hierdoor hoeft het UWV zich niet met je uitkering te bemoeien. Een tijdelijk contract en ziekte is soms onoverkomelijk, maar vergeet niet dat je nog steeds bepaalde rechten hebt.

Voor meer informatie omtrend arbeidscontracten, tijdelijke contracten en uitzendcontracten kun je de website http://www.arbeidsovereenkomstvoorbepaaldetijd.nl/ raadplegen die vol staat met relevante informatie voor zowel werknemers als werkgevers.

OFF

Categories: Financieel

Digikring


Juni 2022
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930