Zonnepanelen en keurmerken

De afgelopen jaren hebben we steeds meer zonnepanelen zien verschijnen in het straatbeeld. Veel mensen dragen zo hun steentje bij aan een beter milieu en profiteren van de financiële voordelen die het oplevert. Het uitkiezen van de juiste zonnepanelen kan een ingewikkelde klus zijn. Je moet je energiebehoefte weten, niet alleen die van nu, maar ook die van in de toekomst. Dan moet daar het juiste aantal en het juiste type zonnepaneel bij worden gezocht. Daarbovenop zijn er ook nog talloze keurmerken en certificaten van toepassing op zonnepanelen. Hieronder een greep uit de keurmerken en certificaten die je zoal tegen kan komen.

 

CE-markering

De CE-markering (Conformité Européenne) zal bij de meesten bekend zijn, want dit is het algemene Europese teken dat een product in overeenstemming is met de Europese regelgeving. Ondanks dat het geen echt keurmerk betreft (het is voor zonnepanelen dan ook een verplichting), garandeert het wel een zekere kwaliteit.

 

IEC certificaat

Dit certificaat is een bewijs dat een zonnepaneel testen heeft doorlopen met betrekking tot de veiligheid van elektrische apparatuur. Denk hierbij aan testen op betrouwbaarheid, duurzaamheid, verschillende weersomstandigheden en het verloop van het rendement van de panelen over de jaren heen.

 

RoHS certificaat

De afkorting van dit certificaat staat voor “Restriction of Hazardous Substances” en dit verklaart dan ook direct waar dit betrekking op heeft. Het gaat hier namelijk om EU-richtlijnen die betrekking hebben op het verminderen van het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektronische producten.

 

TÜV certificaat

Zoals de umlaut wellicht al doet vermoeden betreft het hier een Duits certificaat, het staat voor Technischer Überwachungsverein. Dit is een onafhankelijke organisatie die de veiligheid van allerlei consumenten goederen test om zowel mensen als het milieu te beschermen.

 

ISO certificaat

Ook dit type certificering is erg bekend en heeft menigeen ongetwijfeld al eens voorbij zien komen. Dit certificaat heeft niet direct betrekking op de zonnepanelen zelf, maar wel op de producent ervan. Dit keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat de producent voldoet aan een goed functionerend kwaliteitsmanagementsysteem (ISO 9001) of dat er wordt voldaan aan bepaalde eisen omtrent milieumanagementsystemen (ISO 14001). Indirect zegt dit natuurlijk ook iets over de kwaliteit van de zonnepanelen.

 

En wat nog meer?

Er zijn nog talloze andere certificeringen waaronder het VDE certificaat, Recyclage en brandbestendigheid. Meer informatie daarover is te vinden op de linkjes in deze tekst.

OFF
Digikring


augustus 2018
M D W D V Z Z
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031